Novosti

Školarci pustili 47 balona za 47 ubijenih mještana Voćina

U organizaciji Osnovne škole Josipa Kozarca Slatina, povijesne skupine i podmlatka Crvenog križa Slatina na čelu s učiteljicama Martinom Grundler Hrala i Ljiljanom Peretin a uz pokroviteljstvo Udruge HVIDR-a Slatina, jučer (petak) je na školskom igralištu ususret 29. obljetnici masakra nevinih civila u Voćinu, kao dio školskog kurikuluma, održano simbolično paljenje letećih lampiona i puštanje u zrak 47 balona. 

Na ovaj su se način simbolično, već šestu godinu za redom, u OŠ Josipa Kozarca prisjetili i odali počast nevinim žrtvama masakra u Voćinu koji se dogodio 13./14. prosinca 1991. godine. Tada su pripadnici paravojnih četničkih postrojbi na najokrutniji način pobili 47-ero mještana, do temelja razorili mjesnu crkvu i zapalili mnoge kuće. Nastavak je to aktivnosti slatinske HVIDR-e koja, između ostalog, svake godine tradicionalno provodi projekt ”Istina o pobjednicima”, a kojeg financiraju Grad Slatina i Ministarstvo hrvatskih branitelja u sklopu kojega se organizira terenska nastava za učenike sedmih razreda osnovnih škola iz Slatine i susjednih općina s ciljem promicanja istine o Domovinskom ratu, a time i povećanja razine znanja i informiranosti novih naraštaja – da se ne zaboravi.

Ove su godine svojom nazočnošću odavanju počasti voćinskim žrtvama simboličnim puštanjem balona podršku iskazali predsjednici slatinske i županijske HVIDR-e Ilija Nikolić i Mato Bubaš, te gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić.

IZVOR I FOTO – Domovina. net

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.