Novosti Udruge

Spomen soba 121. brigade-pukovnije prezentira razne izvorne eksponate iz Domovinskog rata

Spomen soba 121.brigade-pukovnije Nova Gradiška nalazi se u Novoj Gradiški, u Ulici Zrinskih 1. Kako ističe njen voditelj Arsen Granda, moguće ju je posjetiti uz prethodnu najavu na broj mobitela 095/818 4606.

U Spomen sobi možete vidjeti razne izvorne eksponate iz Domovinskog rata, fotografije, protuoklopno naoružanje, pješadijsko naoružanje, video zapise iz Domovinskog rata, ratne zastave, ratne odore, protuzračnu obranu, topništvo, veliki broj ratnih oznaka i još puno toga. Također, možete posjetiti i našu knjižnicu koja sadrži velik broj naslova iz Domovinskog rata i hrvatske povijesti. Kroz Spomen sobu će vas provesti sudionik Domovinskog rata koji će vam opisati svaki pojedini predmet te vam omogućiti da iz „prve ruke” saznate nešto više o eksponatima i događajima iz Domovinskog rata. Ukoliko ste zainteresirani možete i unajmiti besplatno neku od knjiga i nakon dva tjedna je vratiti. Treba svakako spomenuti da je u prikupljanju vrijednih eksponata sudjelovao veliki broj branitelja. Knjižnica Spomen soba uređena je potporom Ministarstva hrvatskih branitelja, Memorijalnog centra Domovinskog rata, članova GO UHDDR-a i nekolicine prijatelja. Nazovite nas i posjetite, bit će nam izuzetno drago ugostiti vas u našoj Spomen sobi, kazao je Granda za Radio NG te dodao: Spomen soba 121. brigade-pukovnije prikuplja sve eksponate iz Domovinskog rata, te poziva sve one koji žele, a posjeduju neke od eksponata da ih daruju Spomen sobi kako bi obogatili izložbeni prostor. Darovanjem eksponata i sami ćete postati jedan od donatora. Svi eksponati, ma koliko god nekome na prvi pogled izgledali beznačajno, su nama zanimljivi, te podjednako vrijedni. Možete donirati fotografije iz Domovinskog rata, dokumente, video zapise, vojne oznake, knjige s tematikom iz Domovinskog rata i hrvatske povijesti, odore i sve ostalo sto se odnosi na Domovinski rat i hrvatsku povijest.

IZVOR I FOTO – Radio NG

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.