Heroji Domovinskog rata Priče ratnika

Dean Rostohar – branitelj i majstor ratničkih vještina

Dean Rostohar hrvatski je branitelj i bivši pripadnik Specijalne jedinice policije „Alfa“. Bio je dragovoljac u Domovinskom ratu od 1991. godine, a za vrijeme službovanja u SJP “Alfa” obavljao je zadaće instruktora borilačkih vještina i bliske borbe, vođe specijalističke borbene grupe te vođe specijalističkog borbenog voda.

1994. godine ranjen je u pripremama za operaciju „Bljesak“, kada je u jednoj borbenoj akciji na državnom nivou iza neprijateljskih linija stao na protupješačku minu i izgubio desnu potkoljenicu. Iako je ranjavanje bio događaj koji mu je promijenio život, već 18 dana nakon ranjavanja vratio se treninzima u sportskoj dvorani.

Ni u jednom trenutku nisam prihvatio da neću moći raditi ono što volim i želim. To je nešto što me gura i dalje.

Borilačkim i ratničkim vještinama bavi se već dugo vremena te u njima ima iskustva više od 30 godina. U mnogim borilačkim i ratničkim vještinama postigao je zapažene rezultate i majstorska zvanja.

Ipak, nije bio zadovoljan načinom na koji su se te vještine podučavale i prezentirale (kao sportske, bez istinskih moralnih, psihičkih, fizičkih, mentalnih, filozofskih i duhovnih vrijednosti), stoga je pravu vrijednost pronašao u ratničkoj vještini – Ninjutsu. Sada je jedan od najviše rangiranih učitelja te je proputovao gotovo cijeli svijet da bi proučavao i učio ratničke i borbene vještine. Ratničku vještinu Ninjutsu upotrebljavao je i u ratu, gdje mu je više puta spasila život.

Iako kaže da uvijek ima i uspona, i padova, i boli, prenošenje iskustva i znanja gura ga naprijed, zbog čega puno putuje po svijetu, podučava i održava treninge i seminare. Zbog svojeg znanja, vještine i realnog iskustva održao je više od stotinu različitih seminara širom Europe (Slovenija, Austrija, Mađarska, Njemačka, Finska, Švedska, Švicarska, Ukraijina, Francuska, Bugarska, Španjolska, Slovačka) te stotinjak seminara u Hrvatskoj. Danas ima vlastitu školu ratničkih vještina u Zagrebu, u koju dolaze mnogi pripadnici specijalne policije, vojske i zaštitarskih tvrtki.

Tekst: HRT vijesti i bujinkan.hr

Foto: bujinkan.hr (Bujinakin Seishin Dojo Croatia)

O autoru

Ines Herceg