Domovinski rat Izdvojeno Novosti Povijest

Održan 14. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti

U organizaciji Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata i Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru, 24. i 25. veljače u Zadru je održan 14. državni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti na temu: „Protuoklopna borba i ratna fotografija u Domovinskom ratu“.

Skup je održan s ciljem umrežavanja i razmjene iskustava nastavnika povijesti  uz sjećanje na žrtvu svih hrvatskih branitelja. Skup je otvorila rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican i župan Božidar Longin .Nazočnima su se potom obratili ravnatelj Državnog arhiva u Zadru doc. dr. sc. Ante Gverić kao izaslanik ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić te savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Prvo predavanje održao je general-pukovnik u mirovini prof. dr. sc. Krešimir Ćosić na temu protuoklopne borbe vođenim raketnim sustavima u Domovinskom ratu, a slijedilo je predavanje Mire Čolića o završnim operacijama u Domovinskom ratu. O obuci i vođenju raketnih sustava na primjeru obrane Livna govorili su satnici Mirko Bašić i Mario Nađ, a o djelovanju protuoklopne raketne satnije sa zadarskog područja pukovnik Želimir Morović. Terenski dio skupa obuhvatio je posjet lokalitetu Dračevac, gdje je početkom listopada 1991. zaustavljen ulazak JNA i srpskih snaga u Zadar, brdu Križ kraj Bibinja i zrakoplovnoj bazi u Zemuniku.

Osvrnuvši se na stanje u istočnoj Europi, uspoređujući Ukrajinu s Hrvatskom 1990-ih, drugi dan skupa otvorio je ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor. Emotivnim prilogom – animacijom potresnih fotografija Domovinskog rata, djelatnici Hrvatskog povijesnog muzeja započeli su izlaganja na temu ratne fotografije. Uslijedila su svjedočanstva fotografa, novinara i izvjestitelja Domovinskog rata Zorana Filipovića – Zora, Zlatka Kalle i Renata Branđolice dok se ratnog opusa stradalog Pava Urbana prisjetila njegova majka Mirjana. ”Ratna fotografija ne vrijedi ako ne prenosi emociju koja se događa na terenu.” – Istaknuo je ratni fotograf Matko Biljak.

O zlouporabi fotografije u svrhu ratne propagande govorila je doc. dr. sc. A. Holjevac Tuković, a skup su zaključile nastavnice povijesti T.Magaš, J.Štimac i N.B. Kuić svojim primjerima dobre prakse odnosno primjerima kako na vjerodostojan i zanimljiv, a učenicima razumljiv način integrirati značaj i sjećanje na Domovinski rat u nastavu povijesti.

O autoru

Ivana Njavro Černeli