Novosti

Noćas palimo svijeće diljem Hrvatske u sjećanje na Voćin

Večeras se cijela Hrvatska počinje prisjećati zločina u Voćinu te 47 žrtava bezumnog ubilačkog pohoda koji se dogodio 13. prosinca 1991. godine

Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije prije dva tjedna uputila je dopise udrugama i lokalnim samoupravama na području cijele Hrvatske, te im poslala ogledni primjer upaljenih lampiona posloženih u ”VOĆIN 47” s ciljem obilježavanja 29. obljetnice sjećanja na voćinske žrtve, a sve zbog trenutne loše epidemiološke situacije vezane uz pandemiju koronavirusa te nemogućnosti održavanja 12. Hodočašća hrvatskih branitelja, Hrvatske vojske i policije Gospi Voćinskoj kao prijašnjih godina. Lokalne samouprave i udruge zamoljene su da 12. prosinca navečer upale lampione i poslože ih u obliku ”VOĆIN 47”, kao sjećanje na 47 žrtava s područja Općine Voćin koje su na zvjerski način ubili, a potom i izmasakrirali četnici za vrijeme Domovinskog rata. 

Tim povodom večeras, uoči 29. obljetnice pokolja u Voćinu, diljem Hrvatske zapaljene su svijeće na spomenuti način.

Velika Gorica
Kutina
U Požegi uz spomenik na Trgu 123. brigade
Petrinja
U Slatini u Parku 136. slatinske brigade
Nova Bukovica
Čađavica
Orahovica
Virovitica
Duga Međa
Gradina

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.