Novosti

Obilježena 29. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupresu

U organizaciji Općine Kupres i braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u subotu je obilježena 29. obljetnica stradanja hrvatskog naroda na Kupreškoj visoravni.

Program pod nazivom “U spomen žrtvama hrvatskog naroda na Kupresu“ započeo je polaganjem vijenaca na spomen obilježju hrvatskog naroda za sve žrtve Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata u Kupresu.

Vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, hrvatskih političkih stranaka, općinskih i županijskih vlasti te predstavnici gradova prijatelja Kupresa.

Nakon toga, u crkvi sv. Obitelji u Kupresu služena je sveta misa sa zajedničkim opijelom za sve poginule i sahranjene na Kupreškoj visoravni koju je predvodio kupreški župnik don Tomislav Mlakić uz koncelebraciju nekoliko svećenika.

U sklopu obilježavanja izaslanstva Općine Kupres i udruga proisteklih iz Domovinskog rata u utorak su položila vijence i zapalila svijeće na spomen obilježjima Suho polje, Kupreško polje te na Spomenik vukovarskim braniteljima.

Podsjetimo da su borbe na Kupreškoj visoravni, odnosno na kupreško-tomislavgradskom bojištu, počele 3. travnja, 1992. godine, a u borbama za Kupres, za oslobađanje Kupreške visoravni poginulo je i nestalo 160 bojovnika. Hvala im za hrabrost, hvala im jer su svoje živote položili na Oltar domovine, svjetlost vječna neka svijetli svim poginulim vitezovima, počivali u miru Božjem.

IZVOR I FOTO – Kamenjar

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.