Novosti

Biciklom od Lepoglave do Pakraca u spomen na oca

U spomen na oca, poginulog branitelja Josipa Štefanca koji je prije 29. godina poginuo u Pakracu, njegov sin Goran Štefanac prešao je u petak, 9. travnja, biciklom 180 km dug put od očeva groba u Lepoglavi do mjesta njegove pogibije u Pakracu. U njegovoj pratnji bili su ratni zapovjednik Josipovog voda Vladimir Hranj i njegov ratni kolega Ivan Geci.

Goran, bivši pirotehničar, a danas pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske koji je boravio i u mirovnoj misiji u Afganistanu, ovu je rutu, uz zavjet „Da se ne zaboravi“, prvi put odvezao prije dvije godine, a lani je zbog epidemioloških razloga vožnja morala biti otkazana.

Gorana su ispred zgrade gradske uprave dočekali Miroslav Ivančić, predsjednik Gradskog vijeća Pakrac, predstavnici HVIDRA-e i prijatelji, kako bi zajednički odali počast položivši vijence i zapalivši svijeće ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima.

Josip Štefanec bio je pripadnik 2. bojne u sastavu 104. brigade ZNG Varaždin, a poginuo je od snajperskog hica 9. travnja 1992. godine, na prvoj liniji bojišnice, ispred Vladikinog dvora u Pakracu.

IZVOR I FOTO – Pakrački list

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.