Novosti

Obilježena 29. godišnjica stradanja Bogdanovaca

U Bogdanovcima je obilježena 29. godišnjica teškog stradanja branitelja i civila tog mjesta. Život je izgubilo 133 branitelja i civila, a od toga broja čak je 89 mještana.

Sve sam obišla za svoje dijete. Dandanas nisam ga pronašla. Da mi ga je pronaći, makar jednu košćicu, rekla je Mara Marijanović, majka nestalog hrvatskog branitelja.

Bogdanovci su preko tzv. kukuruznog puta bili jedina veza opkoljenog Vukovara s ostatkom Hrvatske. Padom Bogdanovaca počinju najteži vukovarski dani.

Tenkovi su se poredali, krenuli pucati po nama. Vidjeli smo da više nema izlaza, pa smo krenuli, po rovovima smo skupljali naše civile. Cijela ulica je gorjela. Ja sam 10 dana ležao u minskom polju, prisjeća se tih dana Đuro Kovačević, pripadnik 3. gardijske brigade Kune.

Za zločin u tom selu još se čeka pravda.

Vlada Republike Hrvatske nastoji obilježiti sve te događaje, ali isto tako i tražiti sve one koji su nestali, pronaći sve one koji su počinili ove zločine i dovesti ih pred sud kako bi bili adekvatno kažnjeni, rekao je ministar obrane Mario Banožić

VIŠE o obilježavanju obljetnice u Bogdanovcima pogledajte na HRT-u.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.