Novosti Udruge

Obilježena 29. godišnjica stradavanja ratnih pripadnika SJP PU Varaždin „RODA“ u pokušaju proboja obruča oko Vukovara

Pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždin „RODA“ krenuli su u izvršavanje svoje zadaće – pokušaja proboja obruča oko Vukovara na dan 09.11.1991. U jutarnjim je satima započeo napad na ulazu u selo Karadžićevo (danas Vukovarsko-srijemska županija).

U toj herojskoj borbi za obranu svoje zemlje, kao pripadnici Specijalne jedinice policije PU Varaždinske “RODA”, život su izgubili Željko Pongrac, Branko Kos, Mladen Kasun, Zvonimir Kardoš i Vlado Štampar. Ranjeno je 28 pripadnika “RODA”.

U znak sjećanja na taj tužan dan, te odavanja dužne počasti poginulima, 09.11.2020. godine, ratni pripadnici specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“ svečano su obilježili 29. godišnjicu pokušaja proboja obruča oko Vukovara u akciji „Vihor“.

Svečanost je započela polaganjem vijenaca na spomeniku kod lovačkog doma u Jarmini i svetom misom. Prisjećajući se tog teškog dana, ratni pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije PU Varaždinske „RODA“ ponovo su se okupili na mjestu te tragedije ispunjeni zahvalnošću i ponosom.

IZVOR I FOTO – Facebook stranica Udruga SJP PU Varaždinska RODA

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.