Zdravlje

Nastavak Programa preventivnih sistematskih pregleda

Program preventivnih sistematskih pregleda namijenjen je hrvatskim braniteljima koji su u obrani suvereniteta RH, u borbenom sektoru, sudjelovali više od 200 dana te dragovoljcima i hrvatskim braniteljima u teškoj novčano – materijalnoj i zdravstvenoj situaciji.

U cilju zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja, Ministarstvo je pokrenulo Program preventivnih sistematskih pregleda koji je usmjeren na prevenciju onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti u populaciji hrvatskih branitelja. Nositelji programa su Ministarstvo hrvatskih branitelja i Ministarstvo zdravstva, a usluge preventivnih pregleda obavljaju županijske bolnice, opće bolnice, klinički bolnički centri te Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji stvara bazu podataka o zdravstvenom stanju osoba koje su pristupile pregledu i analizu dobivenih podataka.

Za vrijeme provođenja Programa, od 2016. do 2018. godine, pregledana su 39.972 hrvatska branitelja. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pokazali su da je po završenom sistematskom pregledu 43,8 posto hrvatskih branitelja koji su pristupili pregledu dobilo preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, a preporuku daljnjeg tretmana specijaliste dobilo je 49,3 posto hrvatskih branitelja što ukazuje na potrebu nastavka provedbe ovog Programa za kojeg su na proračunskoj poziciji Ministarstva osigurana sredstva u iznosu 21 milijun kuna.

 

IZVOR: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Ivor Mateljan