Izdvojeno Zdravlje

“Ja se ne predajem!” – adaptacija 100% HRVI na situaciju uzrokovanu pandemijom korona virusa

Pandemija korona virusa promijenila je živote mnogih. Neki od nas promjene su osjetili u većoj, a neki u manjoj mjeri. Društvena skupina koja je na poseban način doživjela ovo razdoblje bili su 100%-tni hrvatski ratni vojni invalidi.

Naime, u zdravstvenom smislu oni spadaju u rizičnu skupinu zbog zdravstvenih tegoba, a rutina koja je mnogima bila psihološki oslonac naglo je prekinuta. Ipak, ranjavanje koje su pretrpjeli u ratu, kao i kasniji oporavak i povratak u društvo, ojačali su ih i mentalno i fizički te je za njih ovo bio tek jedan od izazova u nizu. Upravo je borbeni duh, u trenucima pandemije, bio presudan kod Jure Planinića:

Kada sam ranjen mene su odvezli u splitsku bolnicu. Moje prve riječi doktoru bile su – ja hoću živjeti. Takav je moj stav i danas. Do prije pet godina nisam se dao u kolica nego sam bio na štakama. Tek kada mi se kila ukliještila morao sam u kolica. Taj borbeni duh nije me napustio ni u ovo vrijeme pandemije i ne može se slomiti.

Jure Planinić (foto Damir Hoyka)

Dražen Mikšić koji je teško ranjavanje pretrpio na samom početku Domovinskog rata zahvalan je Bogu što je ostao živ i što mu je u 30 godina glava ostala čista, smatra to ključnim za nošenje s novim pritiscima i promjenama:

S 28 godina sam nastradao. U ovoj situaciji jako puno mi je pomoglo to iskustvo „gubitka“ nečega što sam imao. Pandemija korona virusa bi me sasvim sigurno pogodila drastičnije da mi se nije izdogađalo sve to ranije u životu. Gledam to i na način – što mi se može gore od ovoga što sam u kolicima dogoditi? Mi 100% HRVI imamo puno problema i nismo se stigli baviti novim problemima kojima se opterećivalo društvo oko nas.

Dražen Mikšić (foto Damir Hoyka)

Pozitivan stav prema životu Niku Pilipovića nije napustio niti za vrijeme pandemije. Kroz smijeh nam otkriva da ako ga tenk T-84, čija ga je granata pogodila i teško ranila, nije uspio dokrajčiti ne može ubiti ništa:

Ja se ne predajem. U ratu sam izgubio desnu ruku i desnu nogu. Pozitiva sam bio tada, pozitiva sam i sada. Doktori nisu mogli vjerovati kada su vidjeli koliko sam se šalio na račun svojeg invaliditeta. Moram napomenuti da razlog što nikad nisam klonuo duhom sigurno leži i u tome što sam imao suprugu i dvoje djece. Osim toga spasila me vjera u Boga i molitva. To je terapija koju primjenjujem kroz cijeli život. Jedini problem je što se nisam mogao naviknuti na nedisciplinu i neodgovornost pojedinaca koji nisu poštivali mjere. Recimo, jako bih se unervozirao kada bi vidio da je netko ušao u trgovinu bez maske.

Niko Pilipović (foto Damir Hoyka)

Iako je po prirodi prilagodljiva osoba na neke se situacije nije lako uspio priviknuti niti Ivica Mužić:

Moguće da ta fleskibilnost ima veze s time što sam se i nakon teškog ranjavanja morao prilagoditi na nove uvjete života. Ne samo ranjavanje nego i sam rat u kojem se moraš prilagoditi novonastaloj situaciji. Za vrijeme pandemije najteže mi se bilo adaptirati na čekanja pred trgovinama i taj tip restrikcija jer inače imam naviku odlaziti na tržnicu, a s obzirom na mjere to je bilo dosta otežano.

Ivica Mužić (foto Damir Hoyka)

U tim trenucima jako bitno, ističe Hasib Alibegović, bilo je biti smiren i strpljiv:

Ograničeno kretanje dovede te u situaciju da se jednostavno kroz neko vrijeme prilagodiš prostoru u kojem si zatečen.  Jednostavno moraš što prije prihvatiti situaciju u kojoj si se našao i što prije joj se i prilagoditi. Strpljenje je također jako i ništa manje važno.

Hasib Alibegović – Ale (foto Damir Hoyka)

Kada su krizne situacije, poput ove, u pitanju Mladen Pavlović upotrebljava istu taktiku koja ga je izvukla i nakon teškog ranjavanja:

Ono što bi me u takvim situacijama uvijek izvlačilo i sada se pokazalo kao dobitna kombinacija – obitelj, prijatelji i vjera. Treba čuvati zdravlje, a ako si zdrav ničega se ne treba bojati u životu. Nećemo biti ni gladni ni žedni. Mi smo u srednjoj Bosni godinu dana bili u okruženju. Ja ne znam što smo mi jeli. Sad ako me pitaš kako smo izdržali ja ne znam zaista. Ostao sam bez svega, a imali smo dvije kuće. Zarobljen sam i razmijenjen u šlapama i kožnoj jakni. Shvatiš nakon toga da materijalno nije bitno, već je bitno sačuvati život i zdravlje.

Mladen Pavlović (privatna arhiva)

Jozo Miloš naglasio je kako mu je situacija s koronom u jednom trenutku bila psihički teža čak i od teškog ranjavanja koje je pretrpio u Domovinskom ratu:

U Domovinskom ratu branio sam svoje selo, sa svojim ljudima, znao sam gdje sam i na čemu sam. Ovdje na početku je bilo puno upitnika i nedoumica. Ne znaš što se događa, kakva je to bolest, plašiš se.

Jozo Miloš (foto Sirius Open)

Upitnike i nedoumice imao je i Mladen Katavić koji je istaknuo da vrijeme pandemije nije situacija za šalu te pojasnio kako je proces adaptacije tekao u njegovom životu:

Bojiš se te nepoznate bolesti i ne izlažeš se. Samo budalu nije strah. Teško je bilo prilagoditi se. Bio sam naviknut na stalan pokret, stalno turniri, svakodnevno druženja. A onda odjednom kao da te netko sveže. Svakako mi je u prilagodbi na novonastalu situaciju pomoglo iskustvo adaptacije na život bez noge i ruke. Već sam jednom u životu imao situaciju u kojoj sam bio suočen s time da stvari koje sam navikao raditi više nisam radio. Tako se ponovilo i sada – ne mogu ići van, no to sam zamijenio drugim stvarima. Više sam čitao, kuhao, sređivao arhive.

Mladen Katavić (foto Damir Hoyka)

Da je korona samo još jedan u nizu izazova u životu 100%-tnog hrvatskog ratnog vojnog invalida svjestan je Ivica Vujica:

Navikao sam od početka da ništa ne ide lako i da se moraš prilagoditi. Mjesec i po dana sam imao prilagodbu na to da sam u kolicima i od tada drugačije reagiram kada mi je nešto teško. Što više razmišljam o lošim stvarima i o tome da je loše to sam psihički opterećeniji, a psiha onda djeluje i na fizičko zdravlje. Umjesto plakanja nad situacijom, trebao sam tražiti način prilagodbe i tada sam ga našao. U tom kontekstu vjerujem da se meni bilo puno lakše prilagoditi na COVID situaciju koja nas je zatekla.

Ivica Vujica (foto Damir Hoyka)

Tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja novinarske izvrsnosti Agencije za elektroničke medije. Dozvoljeno je prenošenje sadržaja uz objavu izvora i imena autora.

O autoru

Borna Marinić

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Domovinskirat.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.