Novosti

Kolonom sjećanja obilježena 29. obljetnica stradanja Saborskog

Brojni mještani Saborskog i njihovi gosti danas su se prisjetili najtužnijeg dana u povijesti ove male općine. Naime, prigodnim programom obilježena je 29. obljetnica sjećanja na stradavanje i okupaciju Saborskog u Domovinskom ratu.

Program su zajednički organizirali  Općina Saborsko i HVIDR-a Saborsko. Sve je počelo u 9 i 30 okupljanjem uzvanika ispred Osnovne škole Saborsko. U 10 sati je  kolona sjećanja krenula put Spomen obilježja masovne grobnice, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće. U 11 sati je u crkvi Sv. Ivana Nepomuka služena Sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu.
Podsjetimo, 12. studenog 1991. godine srpski napadači, JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija, probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12. studenog 1991. godine i to su uglavnom bili stariji mještani. Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja ognjišta.

IZVOR I FOTO – Ogportal.com

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.