Novosti Zdravlje

Besplatan pregled madeža na Jarunu

Građani će ovu nedjelju moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima dermatolozima.

Potaknuti potaknuti konstantnim porastom broja oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba provodi javnozdravstveni projekt “Djeluj sada!” s ciljem sustavne edukacije građana o zdravstveno prihvatljivom ponašanju na suncu te ranom otkrivanju melanoma.

U javnozdravstvenim akcijama „Djeluj sada!“ provedenim 2016., 2017. i 2018. godine sudjelovalo je ukupno 2340 ljudi, od čega je kod 23 sudionika pronađen suspektni melanom.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo broj oboljelih od melanoma u Hrvatskoj u 2016. godini doseže ukupno 800 osoba, od čega 498 muškaraca te 362 žene. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 20 posto.

Ovogodišnji preventivni pregledi madeža održat će se u nedjelju, 26. svibnja, od 10:00 do 18:00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius) kada će građani moći besplatno i bez uputnice pregledati madeže te se savjetovati sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože.

Predstavnici javnozdravstvenog projekta “Djeluj sada” prisutnima će se obratiti 26. svibnja 2019. u 15:00 sati na Jarunu (livada uz Malo Jezero, kod Kluba Aquarius). O projektnim aktivnostima i rezultatima te važnosti prevencije govorit će:

  • akademkinja Mirna Šitum, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Sestre milosrdnice, voditeljica referentnog Centra za melanom Ministarstva zdravstva RH
  • primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge “Zdravi pod suncem”
  • Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i koordinatorica projekta

IZVOR: zivotistil.rtl.hr

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.