Izdvojeno Zdravlje

Važnost rutine u doba pandemije

Trenutačno se nalazimo u izazovnom vremenu koje nam je oduzelo neke nama vrijedne značajke života. Vjerojatno dobar dio nas osjeća nelagodu, izgubljen osjećaj sigurnosti i kontrole te određeni strah zbog globalne pandemije. Zbog navedenog je važno iskoristiti ovo vrijeme kako bi uspostavili i vratili se u određenu dnevnu rutinu.

Istraživači su potvrdili kako je uspostavljanje rutine povezano s osjećajem kontrole, sigurnosti i ugode. Obzirom da nam je pandemija promijenila dnevnu rutinu, odnosno aktivnosti koje smo svakodnevno radili, kao što je odlaženje na posao, ili one kojih smo se držali određenih dana u tjednu, kao što je nalaženje i druženje s prijateljima, više nismo u stanju provoditi na način na koji smo to prije radili. Također, pojavljuje se i problem viška slobodnog vremena koje za sobom može povući i negativne posljedice na mentalno zdravlje pojedinca.

Situacija u kojoj se nalazimo može utjecati na pad motivacije za obavljanje naših radnih zadataka. Rutina nam daje osjećaj kontrole i sigurnosti koji nas čine spremnijima i odlučnijima u obavljanju zadataka i obaveza koje se nalaze pred nama.

Iako ima ljudi koji u ovom vremenu krize i dalje rade u uvjetima kao i prije početka karantene, ima i onih kojima su se znatno promijenili radni uvjeti i sada imaju viška vremena. Bilo bi dobro da oni koji se nalaze u takvoj situaciji uspostave dnevne rutine i popune višak vremena određenim aktivnostima. Tjelovježba, čitanje knjige ili razgovor s prijateljima preko mobitela su samo neke od aktivnosti kojima si možete popuniti slobodno vrijeme u danu. Pronalaženje novog hobija, kao što su obrada drvnog materijala i izradba nečeg novog i kreativnog, sadnja i briga o biljkama, slikanje, crtanje i pisanje poezije, nam svima može biti od pomoći u organiziranju vlastitog vremena.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

  1. Heintzelman, S.J. i King, L.A. (2018). Routines and Meaning in Life. Personality and Social Psychology Bulletin, 45(5), 688-699.
  2. https://www.psychologytoday.com/us/blog/women-autism-spectrum-disorder/202003/how-keep-healthy-routines-during-coronavirus

O autoru

Filip Sivrić