Novosti

U Pakracu otkrivena bista Svena Laste

Na dan rođenja poznatog hrvatskog glumca Svena Laste u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman” u Pakracu, u nedjelju 18. travnja, otkrivena je njegova bista u foajeu kina. Prije samog svečanog čina, u pakračkoj župnoj crkvi Uznesenja BDM služena je sveta misa.

Bista je djelo hrvatskog kipara i profesora Stjepana Gračana nastalo inicijativom Slobodana Praljka, a jednako je onomu koje krasi središnji park u Sunji, koju je branio u Domovinskom ratu, i u Dramskom kazalištu „Gavella“ u Zagrebu kojemu je bio jedan od utemeljitelja. Za postavljanje biste zaslužno je KPD”Sloga”.

Postavljanjem biste Svenu Lasti u Hrvatskom domu želi se ostaviti trajni spomen na njega kao velikog umjetnika, glumca i pedagoga rođenog u Pakracu 18. travnja 1925. godine.

Sven Lasta dobrovoljno se uključio u Domovinski rat kao 66-godišnjak i bio pripadnik takozvane umjetničke satnije Hrvatske vojske. Umro je u Zagrebu 1996. godine.

IZVOR – Compas.com.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.