Iz prošlosti Domovine Izdvojeno Povijest

Održana manifestacija oživljene povijesti – “Bitka za Čanjevo”

Dana 5. listopada 2019. u Čanjevu je na tamošnjoj utvrdi održana bitka koju već četrnaestu godinu zaredom organizira udruga Praškocijeve haramije koja se bavi popularizacijom povijesti u utvrde Čanjevo.

Utvrda Čanjevo nalazi se na jugozapadnim obroncima Kalničkoga gorja, u blizini ceste Breznica – Križevci, između Sudovca na istoku i Visokog na zapadu.O samoj utvrdi Čanjevo povijesni izvori ne govore mnogo. Tajnovita se utvrda u povijesnim dokumentima spominje rijetko, a u radovima koji se bave ovom tematikom – utvrdama, kaštelima, burgovima te dvorcima Slavonije, Hrvatskog zagorja ili hrvatske i slavonske Vojne krajine gotovo da se i ne spominje.

U drugoj polovini 15. stoljeća vlasnik posjeda Čanjevo bila je obitelj Špirančić, čiji je istaknuti član bio ban Pavao Špirančić kojeg su Turci zarobili 1463. godine prilikom jedne od provala u hrvatske zemlje. Od početka 16. stoljeća vlasnik posjeda Čanjevo je plemićka obitelj Praškoci.

Hrvatska je potkraj trećeg desetljeća 16.st. bila potpuno iscrpljena turskim osvajanjima,  pljačkom i glađu, a k tome i građanskim ratom između pristaša dvojice pretendenata na ugarsko-hrvatsko prije­ stolje, Ferdinanda Habsburškog i lvana Zapolje. Poraz lvana Katzianera kod Gorjana, 1537.g. značio je prekretnicu u vođenju protuturskog rata u Hrvatskoj. Uvidjevši važnost graničnih utvrda kralj i plemstvo započeli su stvaranje novog obrambenog sustava na području Hrvatske, a posebno Slavonije, sustava koji će se oslanjati na utvrđene granične feudalne gradove te na novosagrađene ratne tvrđave.

Sredinom 16. stoljeća Turci su dosegli krajnu zapadnu točku osvojenog teritorija u Slavoniji. Obrambena granica koja se formirala od Đurđevca na Dravi do Siska uspješno je zaustavljala daljnje prodore na tom području, a na njezinoj se liniji nalazila i utvrda Čanjevo. Povijesni izvori svjedoče da je najranije od sredine 16. stoljeća u Čanjevu postojala utvrda.

Nekoliko godina potom, 1557.g. za to dobivamo i pisanu potvrdu jer se u zaključcima Hrvatsko-slavonskog sabora održanog u Zagrebu izričito spominje kastrum u Čanjevu (castri Chanyo), vlasnika Stjepana Praškocija. Na čelu posade haramija koja je bila smještena u Čanjevu nalazio se vlasnik posjeda iz obitelji Praškoci.

Arheološka istraživanja utvrde u Čanjevu provode se već više od 16 godina a utvrda je u tom razdoblju velikim dijelom I rekonstruirana. U spomen na slavnu ulogu u obrani hrvatskih krajeva od turskih osvajanja u utvrdi se početkom listopada već četrnaest godina organizira “Bitka za Čanjevo”. Kao i svaki put dosad, hrabri hrvatski branitelji Čanjeva uspjeli su odbiti turski napad I sačuvati utvrdu od osvajanja i razaranja.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula Gibač