Kolumne Žanina Žigo

Branitelji ne žele život u državi “Od danas do sutra”

s4
Napisao/la Braniteljski

Ignoriranje hrvatskih branitelja brojnim nepravednim i netočnim stavovima, uključujući i da ih ima puno lažnih, nepravedan je stav hrvatske javnosti prema većini branitelja koji su stvarali Hrvatsku. Dokazano je u našoj zemlji da se korupcija zavukla u sve pore našeg društva, uključujući i političke stranke ili npr. obrazovne institucije.

Ignoriranje hrvatskih branitelja brojnim nepravednim i netočnim stavovima, uključujući i da ih ima puno lažnih, nepravedan je stav hrvatske javnosti prema većini branitelja koji su stvarali Hrvatsku. Dokazano je u našoj zemlji da se korupcija zavukla u sve pore našeg društva, uključujući i političke stranke ili npr. obrazovne institucije. No hrvatski branitelji svojim aktivnostima jasno pokazuju kako se za takvu Hrvatsku nisu borili.
Hrvatsko društvo ne bi smjelo dopustiti da se vrijednost života hrvatskih branitelja, koji su časni i pošteni ljudi, umanjuje takvim podmetanjima. Zato je potrebo zahtjevati od hrvatskih institucija da pošteno izvršavaju svoje obaveze, i prema braniteljima i prema hrvatskom društvu u cjelini.

Na različite se načine ovih dana nastoji omalovažiti protest Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata i branitelja, npr. informiranjem o tome kakva su financijska prava Hrvatskih ratnih vojnih invalida, manipulacijom njihovom neinformiranošću o onome o čemu branitelji i ne moraju imati saznanja (uvjeti članstva RH u EU), promoviranjem ideje da ovom skupinom branitelja manipulira netko tko ima političke interese ili stalnim imputiranjem kako su svi branitelji agresivni, te nisu u stanju kontrolirati svoje emocije i sl.

Hrvatska braniteljica Nevenka Topalušić, stopostotni ratni vojni invalid, željela je zemlju u kojoj će sretna sa svojom obitelji živjeti u slobodi, pa je doprinijela da se takva Hrvatska stvori. Sigurno je da zemlju u kojoj se upravlja tako da ima 300.00 nezaposlenih i sve više gladnih nije željela, pa je protestirajući zajedno s drugim invalidima Domovinskog rata ispred Ministarstva branitelja, gdje je 21.listopada 2014. preminula, to i pokazala.

No postavlja se pitanje kako stvoriti zemlju kakvu žele? Kako stvoriti ekonomski i politički stabilnu zemlju za sve strukture društva? Kako stvoriti društvo gdje interesna i politička umreženost neće imati prednost pred znanjem, pa će se moći stvoriti ekonomski stabilna zemlja? Kako iskorijeniti naviku u kojoj interesna i politička umreženost ostavlja prostora razvoju nezadovoljnog i bespomoćnog društva? Kako stvoriti društvo koje zna što je dijalog, transparentnost i poštovanje?

Brojna pitanja bi se još mogla postaviti, no jednom treba početi i s uvođenjem programa koji će stvoriti pozitivne promjene za sve strukture društva. Gospodarska kriza brzo je uzela svoj danak, no po toj istoj formuli društvo se može i brzo oporaviti, ali se poslovi trebaju dodjeljivati onima koji znaju i bez fige u džepu. Demokratičnost našeg društva ne može se odvijati bez pravičnog i efikasnog sustava tog istog društva.

Invalidi Domovinskog rata protestom ispred Ministarstva branitelja iskazuju duboko nezadovoljstvo sveukupnom situacijom u zemlji, ali prije svega stavom RH prema braniteljima. Branitelji ne žele da se donose zakoni koje utječu na njihove živote, a bez transparetnog dijaloga s njihovim udrugama i žele da se o Domovinskom ratu iznose cjelovite i vjerodostojne informacije. Branitelji u svojoj inicijativi žele promovirati demokratičnost, ekonomičnost i pravičnost društva u cjelini.

Časni i pošteni hrvatski branitelji nisu htjeli zemlju gospodarskog kriminala, netransparetnog zapošljavanja, netransparentog upravljanja, nelogičnih zakona, zemlju nesigurnosti i siromaštva u kojoj građani ništa ne mogu dugoročno planirati, zemlju iz koje sve više mladih odlaze, zemlju koja živi od danas do sutra i u kojoj se svakodnevno građanima uvode nove obaveze, a smanjuju dosadašnja prava.
Hrvatski branitelji nisu željeli zemlju u kojoj se njihovim djelom manipulira, u kojoj svatko obezvrjeđuje rad i aktivnosti onoga drugoga.

Časni i pošteni hrvatski branitelji željeli su za svoje obitelji i sve u Hrvatskoj, miran i siguran život u stabilnoj zemlji, i željeli su biti zaposleni.
Vjerovali su da će hrvatski političari znati stvoriti takvu zemlju.Takvu su zemlju htjeli, a nisu je dobili, ni oni ni većina u Hrvatskoj. Hrvatski branitelji očekivali su to od svake dosadašnje vlade. Nedavni, uspješni primjeri potvrđuju da je to radom, poštenjem i znanjem moguće postići, npr. u Metkoviću ili u Klisu, i takvim su ljudima branitelji željeli ostaviti Hrvatsku kako bi je dalje gradili.
No kako su izgubili povjerenje u hrvatske političare, protestom izražavaju svoje nezadovoljstvo jer vjeruju da bi sami stvorili politički i ekonomski bolju Hrvatsku. Zar im to itko danas može zamjeriti?

mr.sci. Žanina Žigo s2s3

s1