Kolumne Roko Milković

Represivno viđenje tolerancije boraca za ljudska prava

mirjanamirt
Napisao/la Braniteljski

Pokret Ocuppy Croatia održao je još jedan prosvjed protiv ‘nacionalizma’,’terora’ i ‘straha’ koji mjesecima Zagrebom sije šačica nacionalista koji monopoliziraju pojam hrvatskog branitelja

 Pokret Ocuppy Croatia održao je još jedan prosvjed protiv ‘nacionalizma’,’terora’ i ‘straha’ koji mjesecima Zagrebom sije šačica nacionalista koji monopoliziraju pojam hrvatskog branitelja. 

Tom paradigmom mogao bi se opisati ‘modus operandi’ i motivacija nekoliko desetaka aktivista koji pod krinkom zaštite ljudskih prava nastoje uskratiti jedno od temeljnih ljudskih prava, ono na slobodu okupljanja i prosvjedovanja svojim političkim neistomišljenicima.

Pokret Occupy nastao je nakon sloma financijskog sustava u SAD-u kada su se ljudi spontano počeli okupljati ispred burzi i banaka, okupirajući javni prostor pri čemu su s pravom nastojali ukazati na krivnju bankarskog sustava koji je putem burzovnog mešetarenja, špekulacija i pohlepe za profitom uzrokovao jednu od najvećih financijskih katastrofa u povijesti. Uz pokret Occupy često se veže i pokret Anonymus.

Pripadnici pokreta najčešće nose maske koje predstavljaju katoličkog supremacista Guya Fawkesa koji je 1605. godine pokušao atentat na britanskog kralja budući da nije bio tolerantan prema katolicima. Maska je postala zaštitni znak pokreta pod utjecajem popularne kulture točnije američkog filma V for Vendetta. Zanimljivo je da svakom kupovinom maske tako zapravo financiraju multinacionalne kompanije protiv kojih se tako žestoko bore.

Diljem svijeta pojavljuju se pokreti i grupe koje po uzoru na Occupy Wall Street ukazuju na probleme u svojim društvima, nepravde i radnje kojima su uzrok siromašenje stanovništva.

Hrvatska inačica Occupy pokreta, nažalost nešto je drugačija. Za ekonomske probleme, odljev mladog i obrazovanog stanovništva, odustajanje od reformi, loše zakone koje Ustavni sud ruši poput domino kockica i svih drugih katastrofalnih poteza, Occupy Croatia ne krivi Vladu, bivšeg predsjednika, doživotnog predsjednika ili neko od resornih ministarstava. Njima su za sve društvene probleme krivi branitelji, jedina društveno odgovorna skupina koja je osim oružjem pokazala da se za demokraciju zna boriti i demokratskim sredstvima tj. prosvjedovanjem.

Srećom kako iz svakog zla uvijek izađe i neko dobro, medijski linč kojim su izvrgnuti hrvatski branitelji pokazao je pravo lice i ogolio licemjerje najžešćih boraca za ljudska prava, nezavisnih analitičara, intelektualaca i političara. Oni kojima su usta puna tolerancije i prava pokazali su kako toleranciju poimaju represivno, odnosno tražeći njenu primjenu isključivo za političke istomišljenike. Ljudska prava primjenjuju selektivno, pri čemu bi hrvatskim braniteljima zabranili ono što su do jučer pravdali za prosvjednike u Varšavskoj ili Facebook prosvjednike na njihovim svakodnevnim marševima pod Kosoričinim, Šeksovim ili Hebrangovim prozorom.

Nazivati se progresivnom strankom, a jednu posebno osjetljivu društvenu skupinu nazivati ‘šatordžijama’ nije nimalo progresivno. Ima li razlike u tome da pripadniku ‘Parade ponosa’ na kojoj je predsjednica progresivne stranke neizostavan detalj netko dobaci pogrdni naziv i toga da invalida Domovinskog rata nazivaš ‘šatorđijom’ samo zato što se bori za dignitet nečega što je njemu vrijedno?

Hrvatsko demokracija je mlada, stvorena u krvavom ratu, s teškom tranzicijom i nepovoljnom međunarodnom ekonomskom situacijom. Za njen napredak i evoluciju ka razvijenom društvu blagostanja svi ćemo se više morati okrenuti kompromisu, uvažavanju drugih i drugačijih pa čak i onda kada mislimo da imamo monopol na toleranciju.