Izdvojeno Zdravlje

Zašto je dobro biti pošten i prakticirati “fair play”

U svakodnevnom životu, biti fer, odnosno poštena osoba, je teško. Nešto što bi na prvu pomisao trebalo biti lako i jednostavno, u odnosu s drugim ljudima baš i ne primjenjujemo uvijek. Mogli bi i reći da je to i normalno, ali za svaki slučaj se možemo zapitati kako bi bilo kada bi češće “igrali fair play”.

Istraživanja su pokazala kako sportaši koji igraju fair play se tako ponašaju i u drugim aspektima života. Iz ovoga bi mogli zaključiti da nije poštenost primjenjiva samo u nekim situacijama već u većem dijelu našeg života. Tako bi drugi mogli zaključiti da ako nismo pošteni npr. u sportu možda smo takvi i u stvarnom životu. Pa ako se pitate zašto biti pošten i sumnjate u moć fer igre i njezinog pozitivnog utjecaja onda mi dopustite da navedem nekoliko primjera koji će vas razuvjeriti kako biti pošten ima svoje prednosti.

Zašto treba “prakticirati poštenost“? Zato što je osjećaj poštenosti ili poštenja sam po sebi nagrada. Samo ponašanje koje asociramo s poštenjem dovodi do stvaranja osjećaja ugode. A osjećaj ugode sam po sebi je velika nagrada.

Kad se nađemo s nekim u raspravi a u određenom trenutku shvatimo da smo pogriješili, a nismo se odmah ispričali za pogrešku ili iznesenu laž, i naknadna isprika i prihvaćanje toga da smo pogriješili može izazvati ugodu. Ne samo da je prisutan osjećaj poštenja nego nas i drugi počinju percipirati kao snažne i iskrene osobe te na taj način osnažujemo i vjeru u svoje vrijednosti.

Nije loše da istražujemo i različite aspekte sebe. Na ovaj način, ako to već ne činimo, možemo puno otkriti o sebi. Može nam pomoći bolje upoznati sebe, kako reagiramo u različitim sitaucijama, olakšati nam da u budućim sličnim situacijama reagiramo na sličan način i te nam može pomoći “ojačati” vlastitu sliku o sebi, odnosno sliku o vlastitim vrlinama i manama.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Literatura:

Popescu, V. (2012). Fair-play vs sports performance: a critical investigation. Procedia – Social and Behavioral Sciences, 46, 5196 – 5200.

https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-brain-work/200911/fair-play

https://www.psychologytoday.com/us/blog/your-emotional-meter/202006/apologies-are-sign-strength

O autoru

Filip Sivrić

Filip Sivrić

Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 2017. godine je stekao diplomu prvostupnika na Odjelu za psihologiju te se trenutačno nalazi na diplomskom studiju psihologije. Trenutačno je zaposlen u Jamnica plus d.o.o. kao studentska ispomoć na odjelu ljudskih resursa gdje pomaže pri provedbi psihologijskih testiranja i analizi rezultata testiranja. Radi i kao volonter u Udruzi RAST na projektu „Sportski i mentalni trening“ i piše članke iz područja psihologije za portal braniteljski.hr. Volontira u Nogometnoj školi Dinamo i studentskoj udruzi eSTUDENT.