Dobro je znati Izdvojeno

Vojna suradnja Hrvatske i Izraela

Visoka razina aktivnosti izraelske vojske, njena utreniranost i stalna potreba za usavršavanjem, a posebice napredna tehnologija kojom se služi, učinile su IDF aktivnim i u međunarodnim vojnim suradnjama, bilo u obukama bilo u trgovini oružja bilo u zajedničkim operacijama. Neke od zemalja iz te suradnje su Francuska, Sjedinjene Države, Indija, Njemačka, Rusija, Kina, Ujedinjeno Kraljevstvo, Cipar, Grčka, Azerbajdžan itd. S IDF-om je surađivala i Hrvatska. Napredna vojna tehnologija, odnosno industrija oružja u Izraelu, u čemu prednjači zrakoplovstvo privuklo je i Hrvatske interese.

Vojna suradnja nije ograničena samo na nabavku oružja, pa je 2017. potpisan Memorandum o razumijevanju kao pravno valjani sporazum o suradnji. Memorandum su potpisali hrvatski i izraelski ministar obrane, Damir Krstičević i Avigator Lieberman. Memorandum je bio odredio dvadesetak područja suradnje: vojno-tehničku suradnju, suradnju u prodaji, proizvodnji i nabavi oružja, suradnju u obuci vojnih pilota i drugog osoblja i slične suradnje .

Nabavka oružja i tehnologije ipak je najvidljiviji oblik izraelsko-hrvatske vojne suradnje. U svibnju prošle godine Ministarstvo poljoprivrede i izraelska tvrtka Aeronautics dogovorili su nabavu bespilotnog zrakoplovnog sustava za kontrolu ribolova u nešto manjoj vrijednosti od milijuna i 900 tisuća eura. Suradnjom Ministarstva poljoprivrede i MORH-a dogovoreno je da će dronovi nadgledati ribarski pojas oko 60% vremena, a ostatak vremena će biti na raspolaganju MORH-u za zaštitu od požara i spašavanje na moru te za druge aktivnosti vezane za sigurnost države. U proljeće 2018. godine dogovorena je još jedna, široj javnosti dosta poznatija suradnja, tj. nabavka oružja od Izraela; Hrvatska je izabrala Izrael kao dobavljača borbenih zrakoplova F – 16 za Hrvatsko ratno zrakoplovstva. Vlada RH odlučila je od Izraela kupiti eskadrilu rabljenih višenamjenskih borbenih aviona F-16, a vrijednost te kupovine bila bi oko 500 milijuna američkih dolara.  Dogovor o kupnji potaknuo je daljnje dogovore o gospodarskoj suradnji dvije zemlje, značajno intenzivirao prijateljske odnose Hrvatske i Izraela kao što su posvjedočili posjet izraelskog predsjednika Hrvatskoj i susreti izraelskih i hrvatskih gospodarstvenika. Već je poznato da kupovina zrakoplova nije uspjela zbog pozivanja SAD-a na svoje regulacije i obavezu zemlje koja trećoj zemlji želi prodati američki proizvod treba za to prvo ishoditi dozvolu od Sjedinjenih Država  čiji propisi određuju da se takvi proizvodi mogu prodati samo u prvobitnom stanju, bez preinaka. Te preinake podrazumijevaju napredne sustave koje je Izrael ugradio u F-16 zrakoplove. Neuspjeh ovoga dogovora pokrenuo je mnoge analize i kritike u hrvatskoj javnosti i njegova katastrofična tumačenja tumačenje nekad su mogla dovesti do zaključka da je to jedina poveznica između dvije vojske. Da nije tako, svjedoče suradnje na području obuke.

Prilikom posjeta na kojem je potpisan spomenuti memorandum, dogovoreno je kako će hrvatski mladi časnici odlaziti u Izrael na borbenu obuku, a da će izraelski piloti dolaziti u Zadar na obuku u letenju kanaderima. Izraelski F-16 i MIG-ovi svojim su preletima pridonijeli i svečanosti obilježavanja Oluje.

Protupožarna tehnologijarazina obuke u Hrvatskoj element je u kojemu Hrvatska prednjači nad Izraelom. Krajem studenog 2016. Hrvatska u Izrael poslala svoja dva kanadera CL-415 s ukupno 14 članova posade i tehničkog osoblja koji su u manje od 24 sata od primljene zamolbe Izraela za pomoć u gašenju razornih šumskih požara stigli u Izrael. Od tada do svibnja 2019. hrvatski su kanaderi još tri puta sudjelovali u gašenju izraelskih požara.

Obostrana želja dviju država za napretkom, usavršavanjem vojne tehnologije i usvajanjem novih vještina obećava nastavak suradnje između vojske RH i Obrambenih snaga Izraela koja će biti prilagođena gospodarskim prilikama zemalja.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 1. Obrana i sigurnost; Kupljeni dronovi za kontrolu ribolova; 2018.;
  https://obris.org/hrvatska/kupljeni-dronovi-za-kontrolu-ribolova/
 2. Poslovni dnevnik; U Hrvatsku stižu i izraelske bespilotne letjelice; 2018.;
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/u-hrvatsku-stizu-i-izraelske-bespilotne-letjelice-340757
 3. Poslovni dnevnik; Gospodarska i politička suradnja RH i Izraela;
  http://www.poslovni.hr/tag/gospodarska-i-politicka-suradnja-rh-i-izraela-9177
 4. Jadranski Web Portal; Ovo su snimke dronova MORH-a koji nadziru Jadran, Srbija ovakve ima već 11 godina; 2019.;
  https://morski.hr/2019/05/21/video-ovo-su-snimke-dronova-morh-a-koji-nadziru-jadran-srbija-ovakve-ima-vec-11-godina/

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.