Izdvojeno Zdravlje

Vodič kroz vođenu imaginaciju

Okolnosti u kojima se trenutno nalazimo nerijetko uzrokuju strah koji može biti izvor stresa i anksioznosti. Strah je u situacijama životne ugroze od velike važnosti jer nam omogućava da se maknemo od opasne situacije, no s druge strane dovodi do neugodnih fizioloških i psiholoških reakcija. Koliko će neko iskustvo biti traumatsko ovisi o mnogo čimbenika i drugačije je od pojedinca do pojedinca. Iz navedenih razloga veoma je važno razvijati strategije za nošenje sa stresom i ublažavanje posljedica traumatskih događaja i izloženosti stresnim stanjima. Kao jedna vrijedna, ali nedovoljno isticana strategija, svakako je i vođena imaginacija.

Sama riječ imaginacija dolazi od latinskih riječi imago, što znači slika i imaginari, što znači zamišljati, a odnosi se na sposobnosti mašte, pretvaranja misli u slike i zamišljanja. Svi ovi procesi usko su povezani s emocijama, pamćenjem i mišljenjem i imaju značajnu ulogu u psihičkom životu. Ovi procesi mogu utjecati na emocionalna stanja i čovjekovo ponašanje.

Naše misli, odnosno predodžbe mogu snažno djelovati na naše ponašanje, bilo u pozitivnom ili negativnom smislu. Jasno je, dakle, da vođenom imaginacijom želimo pozitivno djelovati na ponašanje osobe te omogućiti lakše prolaženje kroz negativna iskustva.

Vođenu imaginaciju započinjemo dubokim udahom i zatvaranjem očiju. Disanje tijekom cijele vođene imaginacije, ali i u svakodnevnom životu, ima veoma važnu ulogu i važno ga je odmah na početku dobro osvijestiti. Uz duboki udah, zadržavanje daha te njegovo polagano ispuštanje može se usporiti rad srca, sniziti krvni tlak i stvoriti osjećaj kontrole. Osoba potom stvara sliku ugodnog mjesta na koje odlazi u svojim mislima. Često je to priroda, rijeka, more, planina ili pak neki lijep i važan događaj. Osim poticanja pravilnog disanja, osobi pomažemo da u putem svojih misli, osim vizualnog, izazove i ostale osjetilne sustave, odnosno potičemo ju da verbalizira zvukove, mirise, prostor, boje te pokret i teksture. Na tom mjestu ostajemo koliko želimo, a kada nam osjetimo potrebu, lagano protrljamo oči, protegnemo se i ustanemo.
Brojna su istraživanja dokazala benefite vođene imaginacije, a mi vam ostavljamo jedan tekst da se opustite, ublažite stres i posljedice koje na sve nas ostavlja ovo teško i izazovno razdoblje.

 

TEKST VOĐENE IMAGINACIJE NA TEMU UGODNOG MJESTA

Svu svoju pozornost usmjerite na disanje.
Duboko udahnite kroz nos.
Polako izdahnite kroz nos (ili usta).
Još jednom polako udahnite kroz nos.
Polako, polako izdahnite sav zrak.
Učinite to još jednom.
Polako i duboko udahnite zrak.
Polako izdahnite zrak.
Sada zamislite da se nalazite na veoma ugodnom mjestu.
Nemojte se naprezati, pustite da se to vaše mjesto samo od sebe pojavi.
To mjesto može postojati ili može biti mjesto iz vaše mašte.
Vi ste na tom ugodnom mjestu.
Opušteni ste…
Ugodno vam je…
Uživate na tom predivnom mjestu.
Pokušajte uočiti što je sve oke vas.
Čujete li zvukove?
Koje?
Osjećate li mirise?
Da li je netko s vama.?
Lijepo vam je…
Uživate u vašem zamišljenom mjestu…
Budite još neko vrijeme na ugodnom mjestu.
Kada osjetite potrebu polako se protegnite, pomaknite ruke i noge, otvorite oči.
Izbjegavajte nagle pokrete i polagano ustanite.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Prstačić Miroslav (1989.): Vođena imginacija i transformacija agresivnosti i depresivnosti. Defektofogija, Vol. 25 (1989), 2, 173-184

Nenadić Karmen (1999): Relaksacija kao pomoćna metoda peripatološkog programa (diplomski rad). Sveučilište u Zagrebu, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet.

Kudek Mirošević Jasna (2012): Relaksacijske tehnike u službi liječenja. Dijete, vrtić, obitelj : Časopis za odgoj i naobrazbu predškolske djece namijenjen stručnjacima i roditeljima, Vol. 18 No. 68, 2012.

O autoru

Dora Marinić

mag. rehab. educ.