Novosti Udruge

Održana tribina “Vukovar ’91 – doprinos HOS-a”

U petak, 06.11.2020. u Hotelu International u Zagrebu je u organizaciji Udruge “Za Vukovar” održana tribina s temom “Vukovar ’91 – doprinos HOS-a”.

Gosti tribine bili su: Lyliane Fournier (putem kratke video poruke), majka ubijenog hrvatskog dragovoljca HOS-a francuske nacionalnosti Jean-Michel Nicoliera, Zvonimir Ćurković, zadnji zapovjednik HOS-a u Vukovaru, te Damir Markuš “Kutina”, dragovoljac HOS-a, veteran obrane Grada Vukovara i zamjenik gradonačelnika Grada Kutine.

Udruga “Za Vukovar”, pored tematskih tribina vezanih uz Vukovar organizira i godišnji biciklistički maraton “Biciklom za Vukovar”. Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića, u čije je ime prisustvovala njegova izaslanica gđa Milena Suknaić. U ime potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda nazočio je njegov izaslanik, državni tajnik pomoćnik ministra branitelja g. Stjepan Sučić. Tribini je nazočio i posljednji zapovjednik obrane Vukovara g. Branko Borković – “Mladi Jastreb” i kao drugi cijenjeni gosti i javnost.

Po planiranom programu kao posebna glazbena gošća, tribinu je svojim prisustvom i pjesmom trebala uveličati i gđa Tereza Kesovija, ali je zbog pogoršane epidemiološke situacije njezin nastup odgođen za drugu priliku.

Skupina HOS-a, sastavljena od 58 pripadnika stigla je u Vukovar i Bogdanovce 27. rujna 1991. s njima je došao i Jean-Michel Nicolier. Od njih, 25 ih je poginulo ili nestalo, a samo dvojica nisu bili ranjena. Svoj boravak u Vukovaru nisu zasjenili niti jednom mrljom. Hrvatska ne bi bila slobodna i nezavisna bez Hrvatskih branitelja, dragovoljaca koji su spremno dali svoje živote za taj cilj i nedopustivo je zaboraviti ih. Otvorene su brojne zanimljive teme poput: okolnosti o priključenju skupine HOS-a obrani Vukovara, kako je izgledalo biti u čizmama 20-godišnjaka iz svih krajeva koji su se uputili u Vukovar i postali ratnici i suborci, jesu li bili pripremljeni na situaciju na jednom od najtežih vukovarskih ratišta – Sajmištu, kako su zaustavljali tehnički i brojčano nadmoćnijeg protivnika i pritom držali položaje, ali i zadržali razum i ljudskost dok su im brojevi opadali i suborci ginuli, kakav je bio njihov odnos s civilnim stanovništvom različitih nacionalnosti i zarobljenicima, kako danas reagiraju na priče “mrkim HOS-ovcima” i brojne druge.

Snimka tribine biti će dostupna na YouTube kanalu Udruga Za Vukovar.

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.