Novosti

Velikogorički branitelji obilježili 29. godišnjicu osnutka slavne 153. brigade

Zbog epidemioloških mjera u dosta skromnijem broju, ali s ništa manje ponosa i nezaboravnih uspomena s bojišta, u Spomen-parku u Velikoj Buni dana 3. listopada 2020. okupili su se pripadnici 153. brigade Hrvatske vojske Velika Gorica kako bi obilježili 29. godišnjicu svog osnutka.

Priča o Domovinskom ratu 153. brigade HV-a nije zabavno štivo. To je priča o hrabrosti, patnji i umiranju, ali i priča o tome kako se voli domovina kada je najpotrebnije. Te sada davne 1991. godine veći dio naših dojučerašnjih susjeda srpske nacionalnosti stvorio je pakleni plan. Željeli su prisvojiti veći dio naše domovine, izbrisati i uništiti sve što je hrvatsko te stvoriti svoju državu pod imenom Republika Srpska Krajina. Hrvatski je narod kroz svoju povijest prošao neslućenje patnje u težnji za slobodom te povratka više nije bilo. Da bi sačuvali ono što je naše i vratili oteto, Hrvati i svi oni koji su Hrvatsku smatrali svojom domovinom počeli su pružati žestoki otpor. U tom ozračju, 3. listopada 1991. godine formirana je 10. brigada Teritorijalne obrane Velika Gorica te je na ovim prostorima bila prva oružana sila koja je spriječila napredovanje neprijatelja prema Velikoj Gorici i Zagrebu. Dana 16. prosinca iste godine preimenovana je u 153. brigadu Hrvatske vojske i pod tim imenom borbeno je djelovala do kraja Domovinskog rata.

Ivan Zagorac, predsjednik Udruge 153. velikogoričke brigade


Ratni put 153. brigade isprepleten je teškim borbenim zadaćama kroz koje je prošlo 5818 pripadnika od čega su 72 poginula i 452 ranjena. Za slobodnu Hrvatsku svoj život položio je ukupno 121 branitelj iz Velike Gorice.

Ovu 29. obljetnicu osnivanja ove slavne brigade pripadnicima i obiteljima poginulih branitelja danas je čestitao zamjenik gradonačelnika Ervin Kolarec koji je najavio da za iduću, jubilarnu obljetnicu planiraju i službeno otvoriti Spomen-dom za javnost.

Izuzetno sam ponosan kada mogu biti s vama braniteljima, ali ovdje posebno želim pozdraviti djecu poginulih hrvatskih branitelja, roditelje poginulih branitelja, udovice poginulih branitelja te naravno sve prisutne braniteljske udruge s područja Velike Gorice. Ponosan sam što već 12 godina izuzetno kvalitetno surađujemo na polju koje je od interesa za branitelje Grada Velike Gorice. Jednim zajedništvom došli smo i do ovoga što vidimo danas, a to je da imamo ovaj lijepi Spomen park i Spomen dom u našoj Velikoj Buni.

Ervin Kolarec, zamjenik gradonačelnika Velike Gorice


U ime Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda u Velikoj Buni bio je izaslanik Ivica Akmadža koji je okupljenima kazao da su prije 29 godina stavili svoje mladosti i živote na čekanje, svoje domove, obitelji i poslove i u najboljim godinama zamijenili svoje živote bojištima diljem Hrvatske.

U ovu brigadu prijavilo se više dragovoljaca nego što ih se moglo primiti. Vi ste prepoznali povijesni trenutak i postali povijesna generacija. Stvorili ste i obranili neovisnu Hrvatsku i budućim generacijama omogućili život u slobodi. S posebnim ponosom i zahvalnošću na današnji dan prisjećamo se poginulih hrvatskih branitelja koji su svoje živote položili na oltar domovine. Posebno danas želim zahvaliti članovima obitelji poginulih hrvatskih branitelja. Vi koji ste u Domovinskom ratu ostali bez svojih najmilijih i danas nosite teret Domovinskog rata te i dalje svakog dana dajete dio sebe za Hrvatsku svjesni da netko u vašim životima nedostaje.

Ivica Akmadža


IZVOR I FOTO – Gorica.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.