Novosti

Vandalizam nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima

Tomislav Skočibušić, Markica Roso, Boro Bandić i Stipe Ursić, pripadnici Postrojbe Postrojbe za posebne namjene „Kobac“ 156. Brigade HV svoje mlade živote dali su za slobodu Hrvatske 4. srpnja 1992. godine u Slivnici, mjestu u općini Ravno (BiH) u zaleđu Dubrovnika. Njima u spomen i sjećanje suborci su 2003. godine na tom mjestu postavili četiri križa kao spomen-obilježje.

Nakon što je spomen-obilježje uništeno 2018. godine, ovog tjedna ponovno je počinjen vandalski čin nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima.

Spomenik prije vandalskog čina; makarsko-primorje.com

Ministarstvo hrvatskih branitelja oštro je osudilo je vandalski čin nad spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima, pripadnicima specijalne postrojbe, u mjestu Slivnica u Općini Ravno, u dubrovačkom zaleđu.

Vandalizam nad ovim spomen-obilježjem se ponavlja što je pokazatelj sustavnog problema. Ministarstvo hrvatskih branitelja pozvalo je nadležne institucije da pronađu i adekvatno sankcioniraju počinitelje.

“Dignitet i žrtva poginulih hrvatskih branitelja koji su najzaslužniji za obranu domovine ne smiju biti ni na koji način oskvrnuti i svaka vrsta devastacije spomenika podignutih njima u čast zaslužuje oštru osudu.”, piše u očitovanju Ministarstva hrvatskih branitelja.

 

NASLOVNA FOTO – Ministarstvo hrvatskih branitelja

 

IZVORI – Ministarstvo hrvatskih branitelja; makarsko-primorje.com

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.