Na današnji dan

Uspješan završetak Operacije Cincar

Na današnji je dan 1994. godine uspješno okončana trodnevna Operacija Cincar, prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994. godine. Rezultat operacije bilo je oslobođenje većeg dijela Kupreške visoravni i Kupresa, u koji je HVO ušao 3. studenog.

Naime, područje Kupresa okupirali su JNA i bosanski Srbi 1991. godine, zauzimajući time strateški važne prijevoje Malovan i Kupreška vrata. Hrvati su željeli osloboditi okupirani Kupres i omogućiti povratak protjeranog stanovništva te onemogućiti srpska napredovanja prema drugim dijelovima BiH (Šujici, Livnu i Tomislavgradu). S druge strane, Bošnjacima je bilo važno oslobađanje ceste Bugojno-Livno, čime bi se popravile opskrbne rute iz Dalmacije prema dijelovima središnje Bosne.

Stoga je donesena odluka o zajedničkom djelovanju – napad s muslimanske strane vodio je 7. korpus Armije BiH, a napad HVO-a vodilo je Zapovjedno područje Split i 2. gardijske brigade.

Rezultat operacije bilo je oslobođenje područja ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, uključujući strateški važno Kupreško polje, grad Kupres i okolna sela, te otvaranje prometnice Bugojno-Livno. U borbama su živote položila tri vojnika HVO-a, a ranjeno ih je šestero.

Ova je operacija ukazala na mogućnost uspješne koordinacije Armije BiH i HVO-a te je bila uvod u oslobodilačke operacije Zima ’94., Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez.

Izvor fotografijeDogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

O autoru

Ines Herceg