Kultura Novosti

U pripremi nova knjiga o ratu u Rami

ramaprvitenk

Izdati knjigu bilo kojeg sadržaja uvijek je bio vrlo zahtijevan projekt, posebice u današnje vrijeme koje je opterećeno raznim problemima, naročito onim financijskim, stoji u vijesti RPortala.

Unatoč svemu, skupina bivših pripadnika brigade “Rama“ u suradnji dr. Antom Nazorom, ravnateljem Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata iz Zagreba 2011. godine, pripremila je i izdala knjigu na 327 stranica pod nazivom “Prilozi za povijest Rame u Domovinskom ratu 1990.-1995.”. Knjiga je izazvala veliku pozornost čitatelja ne samo na području Rame i kod izravnih sudionika dogadaja iz perioda Domovinskog rata nego i puno šire.

Nakon dulje vremenske stanke, ponovno se intenzivno radi na materijalima za izdavanje nove knjige, čiji će sadržaj na stručan način, dokumentima, fotografijama i kartografski popratiti bitne događaje na ramskom području kroz period Domovinskog rata. Zbog nemjerljivog doprinosa u spašavanju života i liječenju ne samo ranjenika, nego i civila i s područja drugih općina, poseban dio bit će posvećen liječnicima i medicinskom osoblju iz KBC Split, ali i domaćim liječnicima i mediconskom osoblju.

Glavni cilj izdavanja nove knjige je otimanje od zaborava ljude i događaje koji su obilježili noviju ramsku povijest. Također, upoznati mlade naraštaje s tim dijelom naše povijesti.

IZVOR – RPortal.eu

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.