Novosti

U Ministarstvu hrvatskih branitelja održan sastanak s udrugama iz Domovinskog rata

U Ministarstvu hrvatskih branitelja u utorak, 11. veljače 2020. održan je radni sastanak s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata.

Sastanak je predvodio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s državnim tajnicima Ivanom Vukićem i Nevenkom Benić, a sastanku su nazočili i pomoćnici ministra Stjepan Sučić i Dinko Tandara, glavni tajnik Ivica Akmadža, glavna savjetnica Željka Žokalj, načelnici sektora te djelatnici Ministarstva koji su predstavnicima udruga prezentirali dosadašnji rad, analizu protekle godine te planove za 2020. godinu.

Kako bi dodatno približili rad Ministarstva u svim područjima nadležnosti, sastanku su nazočili i ravnatelj Doma hrvatskih veterana umirovljeni general Josip Lucić, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar Krunoslav Šeremet te predsjednica Upravnog odbora Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji Marija Dujić, kao i predstavnici Područnih jedinica Ministarstva iz cijele Republike Hrvatske.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved utvrdio je kako je cilj sastanka kroz prezentaciju rada svih ustrojstvenih cjelina informirati udruge o najvažnijim područjima rada i projektima u čijoj realizaciji i same udruge sudjeluju. „Kao što od početka naglašavam, Ministarstvo hrvatskih branitelja u svom radu mora imati kvalitetan partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata.“, rekao je ministar te zahvalio na dosadašnjoj suradnji.

Glavni tajnik Ministarstva Ivica Akmadža predstavio je okupljenima Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te Izmjene i dopune Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.

Načelnik Sektora za upravne i pravne poslove Vladimir Bergman prezentirao je postupak ostvarivanja status te izvješće za 2019., kao i plan za 2020. godinu. Aktivnosti u procesu traženja nestalih predstavio je pomoćnik ministra Stjepan Sučić, a glavna savjetnica Željka Žokalj objasnila je aktivnosti vezane za probleme bivših zatočenika u srpskim koncentracijskim logorima.

Načelnik Sekora za stambeno zbrinjavanje Željko Motik prezentirao je izvješće o stambenom zbrinjavanju i plan za 2020., dok je načelnica Sektora za poboljšanje kvalitete življenja i praćenje znanstveno-istraživačke djelatnosti Zlatkica Marinković-Danilović objasnila aktivnosti Ministarstva u području zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja.
Rad područnih jedinica prezentirala je Katica Perković, načelnica Sektora za savjetodavnu i psihosocijalnu pomoć, a okupljenima se obratila i voditeljica područne jedinice u Osijeku Sanja Ivković s primjerima iz prakse.

Izvješće o realiziranim EU projektima u 2019. i planove za 2020. godinu prezentirala je Lea Talevski, načelnica Sektora za strateško planiranje i EU projekte, a rad zadruga hrvatskih branitelja i aktivnosti Ministarstva vezano za njih predstavnicima udruga predstavila je Marijana Tkalec, načelnica Sektora za skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata.

Javne pozivi i natječaje koji slijede u 2020. godini predstavila je Mirela Buterin, načelnica Sektora za udruge iz Domovinskog rata, kontrolu i analizu projekata.
Jedinstveni protokol i kalendar obljetnica iz Domovinskog rata pojasnila je voditeljica Službe Danijela Majko, a na kraju sastanka Ivan Kurtović, predsjednik Uprave InterCapital Asset Management d.o.o. prikazao je pregled poslovanja Fonda hrvatskih branitelja.

Nakon izlaganja predstavnici udruga imali su priliku postaviti pitanja i tako otkloniti eventualne nejasnoće, kao i iznijeti svoje prijedloge i sugestije.

Ovakav oblik komunikacije s udrugama iz Domovinskog rata, kroz susrete koji su postali tradicionalni, pokazatelj je uspješne suradnje s udrugama u provođenju aktivnosti i mjera Ministarstva.
IZVOR i FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.