Novosti

Tenk i oklopni transporter stigli na Spomen-područje Barutana kraj Bjelovara

Radovi na obnovi Spomen-područja Barutana, vrijedni oko 2,8 milijuna kuna, su pri kraju, a danas je taj prostor upotpunjen i s dva eksponata. Riječ je o tenku T55 te borbenom vozilu pješaštva M80, koji su stigli kao donacija MORH-a. U sklopu obnove Barutane, zamišljeno je da Spomen-područje, osim kao mjesto pijateta, bude i obrazovnoga karaktera u što se ratna vozila itekako uklapaju. Postavljen je i novi spomenik poginulim braniteljima, a dovršavaju se staze te okoliš.

Priopćenje Grada Bjelovara, 10. rujna 2020.

Bjelovarsko Spomen-područje Barutana mjesto je gdje su 29. rujna 1991. godine poginula 11–orica hrvatskih branitelja. Dogodilo se to pri oslobađanju vojno–skladišnog kompleksa u šumi Bedenik koje je držala tadašnja JNA.

U travnju ove godine su krenuli radovi na uređenju već postojećeg Spomen-područja, a kako vidimo iz priopćenja Grada Bjelovara radovi se bliže kraju te bi trebali biti gotovi do 29. rujna 2020. odnosno 29. obljetnice eksplozije Barutane i pogibije 11-orice hrvatskih branitelja.

IZVOR i FOTO – Facebook stranica Grada Bjelovara

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.