Domovinski rat Na današnji dan

Srušen helikopter mirovnih snaga

Na današnji dan 1992. godine borbeni zrakoplov (MiG 21) Jugoslavenske narodne armije u Podrutama kod Novog Marofa srušio je nenaoružani helikopter s promatračima Europske zajednice.

Unatoč tome što je let unaprijed najavljen na ruti Beograd-Kaposvar-Zagreb, helikopter je srušen raketnim napadom u 14:10. U napadu je poginulo 5 osoba – talijanski pukovnik Enzo Venturini, poručnici Marco Matta, Silvano Natale i Fiorenzo Ramacci te francuski natporučnik Jean Loup Eychenne.

Na istoj ruti letio je još jedan helikopter, no on se uspio prizemljiti kod Mađareva te izbjeći napad. Raketu je ispalio pilot JNA Emir Šišić, koji je zbog toga osuđen na petnaestogodišnju zatvorsku kaznu u Italiji, a 2015. godine pušten je na uvjetnu slobodu.

Povodom 26. obljetnice ove tragedije, kod komemorativne kapele u Novom Marofu položeni su vijenci u spomen žrtvama, pri čemu je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, rekao da su europski mirovni promatrači bili žrtve sulude politike Slobodna Miloševića i bivše JNA te istaknuo da uloga europske promatračke misije u hrvatskoj javnosti nije dovoljno rasvijetljena. Osim toga, naglašeno je kako je taj tragični događaj svijetu pokazao pravo lice agresora, a da se Hrvatska branila.

O autoru

Ines Herceg