Domovinski rat Na današnji dan

Škabrnja okupirana treći put

22. ožujka 1993. godine po treći je put dalmatinsko mjesto Škabrnju okupirala agresorska vojska.

Ovo je mjesto u zadarskom zaleđu u povijesti zapisano kao simbol stradanja, herojstva i velike žrtve. Naime, već je nakon višestranačkih izbora i dolaska demokratski izabranih vlasti na čelo Hrvatske, Škabrnja (uz Nadin) postala centrom pobune protiv stvaranja samostalne Hrvatske. U njoj su se gomilale srpske snage, a vlast su obnašali ratni zločinci.

U kasno ljeto 1991. započeli su napadi srpskih snaga i JNA na dalmatinska sela i gradove, a u okviru tih napada 18. studenog napadnuta je i osvojena Škabrnja, a dan kasnije, 19. studenoga, Nadin. Usprkos otporu hrvatskih branitelja, nadmoćne srpske snage u napadu na Škabrnju ubile su 58 civila, uglavnom žena i staraca, te 26 branitelja.

Škabrnja je potom početkom 1993. godine oslobođena u akciji Maslenica, nakon koje ju je čuvalo tek nekoliko pripadnika oružanih snaga HV-a, a zatim i Otočki bataljun, koji ju je kasnije ponovno izgubio uslijed minobacačke paljbe i pogibelji zapovjednika satnije.

Do promjene situacije u Škabrnji došlo je dolaskom 9. bojne HOS-a te njenog zapovjednika Marka Skeje. Tada se selo na punih 45 dana ponovno našlo u hrvatskim rukama, a tijekom tog razdoblja napadale su ga najelitnije srpske paravojne jedinice – „Alfe“ kapetana Dragana, „Vukovi s Vučjaka“ i Arkanovi „Tigrovi“.

Ovakve su obrambene aktivnosti fizički i psihički iscrpljivale pripadnike 9. bojne, zbog čega je Marko Skejo od zapovjedništva u Zadru zatražio odmor za svoje borce. Nakon što su umorni vojnici dočekali smjenu i otišli na odmor, samo je 5 dana poslije po treći put Škabrnja pala u ruke agresora.

To se dogodilo u operaciji srpske vojske naziva „Kameleon“, u kojoj su borbe trajale od 18. do 22. ožujka 1993. godine. Hrvatske se snage u vrlo nepovoljnom položaju nisu uspjele obraniti, a svoje je živote tada položilo desetero pripadnika domaćih postrojbi, 7. domobranske pukovnije i Pješačke satnije Zrakoplovne baze Zemunik.

Škabrnja je konačno oslobođena tek 5. kolovoza 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja.

O autoru

Ines Herceg