Novosti

Sjećanje na žrtve Veleprometa u Vukovaru

velepromet hdlskl

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće Vukovarci su se u petak prisjetili žrtava u Veleprometu kroz koji je, prema riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Danijela Rehaka, prošlo oko 10.000 ljudi, a ubijeno ih je oko 700.

Naglasio je kako je Velepromet bio najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni: Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu.

Vukovar i Hrvatska će se danas prisjetiti i žrtava Ovčare, gdje je na poljoprivrednom dobru 20. studenoga 1991. pobijeno 200 ranjenika i civila odvedenih iz vukovarske bolnice.

U Škabrnji će također biti obilježeno sjećanje na žrtve Ovčare s početkom u 16 sati. Zbog epidemiološke situacije ove godine nećemo sudjelovati na obilježavanju žrtava Ovčare u Vukovaru te ćemo na ovakav način iskazati svoju tugu i zahvalnost za njihovu žrtvu, napisala je na svojem Facebook profilu braniteljica Danka Dražina.

FOTO – HDLSKL

IZVORI -FB profil Danka Dražina/HINA

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.