Novosti

Sjećanje na žrtve Široke Kule i okolnih mjesta

Povodom 29. godišnjice stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta u Domovinskom ratu, i ove godine 13. listopada upriličena je komemoracija za sve žrtve kod Spomen obilježja u Širokoj Kuli. Tijekom okupacije mučki je ubijeno 40 mještana od kojih je najmlađa žrtva bila trinaestogodišnja  djevojčica Verica Nikšić, a najstarija  devedesetpetogodišnji Ivan Orešković.

Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u  duboke jame, a njih 10 ni do danas nisu pronađeni i dostojno pokopani.

Prošlo je 29 godina od zločinačkog pothvata kojim je organizirano i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske. Još uvijek nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavci  i izvršitelji.

U znak sjećanja na nevine žrtve  okupila su se mnogobrojna izaslanstva koja su položila vijence i zapalila svijeće. Žrtvama su se poklonile obitelji stradalih, izaslanik ministra branitelja, državni tajnik Darko Nekić, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, gradonačelnik Karlo Starčević, zamjenici gradonačelnika Kristina Prša i Ivica Tomljenović, izaslanstva  Ličko- senjske županije,  Hrvatske vojske i policije, te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Riječi molitve za sve žrtve izrekao je župnik Luka Blažević. Nakon komemoracije u župnoj crkvi sv. Mateja služena je sveta misa za sve nedužne žrtve, simbole hrvatskog mučeništva i slobode.

IZVOR I FOTO – Gospic.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.