Heroji Domovinskog rata Novosti

Rodolfo Barrio Saavedra proglašen počasnim građaninom Livna

Dan Grada Livna i 1129. obljetnica prvog spominjanja Livna i livanjskog kraja u pisanom dokumentu Povelje kneza Mutimira od 28. rujna 892. godine u utorak su svečano obilježeni svečanom sjednicom Gradskog vijeća, a počasnim građaninom tog grada proglašen je Rodolfo Barrio Saavedra ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna.

U crkvi Svih svetih u Livnu služena je sveta misa za sve stanovnike grada i sve poginule branitelje koju je uz koncelebraciju drugih svećenika predvodio župnik fra Vinko Sičaja. Nakon svete mise u dvorani Narodnog sveučilišta održana je svečana sjednica Gradskoga vijeća Livna. Na svečanoj sjednici je, Odlukom Gradskoga vijeća, za počasnog građanina Grada Livna proglašen Rodolfo Barrio Saavedra zvani Argentinac ispred Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Livna zbog, kako je obrazloženo, davanja nemjerljivog doprinosa u obrani Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske.

Rodolfo Barrio Saavedra rođen je 4. studenog 1959. godine u Argentini. Bio je poručnik u argentinskim komandosima, a ozbiljno je ozlijedio kuk 23. siječnja 1989. godine tijekom napadana na La Tabladu.

Potom se umirovio te 1991. godine otišao i pridružio se Hrvatskoj vojsci te Hrvatskom vijeću obrane gdje je stekao titulu brigadira. Nakon umirovljenja radi za australsku tvrtku kao savjetnik za sigurnost i trenutno radi u Iraku. 1995. godine u Hrvatskoj je odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog, a 1997. godine Spomenicom domovinske zahvalnosti. Tijekom Domovinskog rata sa svojom 1. hrvatskom udarnom bojnom Vukovi, kasnije 1. bojna 4. gardijske brigade, sudjelovao je u obrani Livna.

Nakon svečane sjednice položeni su vijenci i upaljene svijeće kod Spomenika poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Preneseno s https://www.jabuka.tv/

Naslovnica

Foto: https://www.jabuka.tv/

O autoru

braniteljski.hr