Heroji Domovinskog rata Na današnji dan Rat u BiH

Rođen Slobodan Praljak

Na današnji dan 1945. godine u Čapljini je rođen general Slobodan Praljak.

Prije Domovinskog rata, general Praljak završio je tri fakulteta – 1970. godine diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, 1971. filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1972. godine završio je Akademiju za kazalište, film i televiziju.

Nakon završetka studija predavao je filozofiju i sociologiju te je bio kazališni redatelj u Zagrebu, Osijeku i Mostaru. Krajem 80-ih bavio se i filmskom režijom, najviše dokumentarnih filmova.

Odmah na početku Domovinskog rata dragovoljno se pridružio Oružanim snagama Republike Hrvatske, a svoj je ratni put započeo kao zapovjednik obrane u Sunji. Nakon toga odlazi u BiH, u kojoj sudjeluje u oslobađanju doline Neretve i Mostara, ističući se kao jedan od glavnih zapovjednika u operaciji “Lipanjske zore”.

1992. i 1993. godine bio je jedan od 14 članova vijeća nacionalne obrane Republike Hrvatske  te član Hrvatskog državnog povjerenstva za odnose s UNPROFOR-om. Osim toga, 13. svibnja 1993. godine imenovan je predstavnikom Ministarstva obrane Republike Hrvatske u Hrvatskoj Republici Herceg-Bosni i Hrvatskom vijeću obrane.

Od 24. srpnja do 8. rujna 1993. godine bio je načelnik Glavnog stožera Hrvatskog vijeća obrane. Njegove su odluke doprinijele utvrđivanju crta obrane HVO-a prema Armiji BiH, a najviše se istaknuo autoritativnim propuštanjem humanitarnog konvoja UNHCR-a za Mostar, koji je bio zaustavljen u Čitluku. U studenom 1993. godine došlo je do sukoba Praljka i zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića “Tute”, što je rezultiralo Praljkovom smjenom s položaja načelnika Glavnog stožera HVO-a.

Slobodanu Praljku sudilo se za ratne zločine u ratu u Bosni i Hercegovini zajedno s Jadrankom Prlićem, Milivojom Petkovićem, Brunom Stojićem, Valentinom Ćorićem i Berislavom Pušićem u takozvanoj hercegbosanskoj šestorci. General Praljak obranu je u Haagu preuzeo u svoje ruke te je tijekom suđenja uz pomoć svojih suradnika iz ureda obrane objavio 26 knjiga o odnosu Hrvatske i BiH tijekom rata.

Ipak, Haaški ga je sud na izricanju drugostupanjske presude 29. listopada 2017. proglasio krivim te potvrdio prvostupanjsku optužnicu od 20 godina zatvora. Međutim, general Praljak nakon izricanja presude sudu je rekao: “Slobodan Praljak nije ratni zločinac. S prijezirom odbacujem vašu presudu!” Nakon toga, ispio je filijalu otrova te nakon nekoliko sati umro u bolnici u Haagu.

U nedjelju je službeno dovršena i haška istraga o smrti generala Praljka, čime se saznalo kako je otrov iz filijale bio kalijev cijanid. Uz to, zaključeno je kako nije bilo manjkavosti u pravnom okviru Haaškoga suda te kako nisu postojale mjere koje bi zajamčile otkriće otrova u bilo kojoj fazi suđenja.

Foto: vijesti.hrt.hr

 

O autoru

Ines Herceg