Heroji Domovinskog rata Iz prošlosti Domovine Na današnji dan

Rođen dr. Franjo Tuđman

14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću rođen je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Nakon što je osnovnu školu završio u Velikom Trgovišću, srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u Zagrebu. Od 1941. godine sudjelovao je u antifašističkom pokretu, a 1957. godine završio je studij na Višoj vojnoj akademiji u Beogradu. 1960. godine stekao je čin generala-majora, da bi 1961. godine napustio vojnu službu i posvetio se akademskom djelovanju.

Iste je godine osnovao Institut za historiju radničkog pokreta, u kojem je obnašao dužnost ravnatelja sve do 1967. godine. 1965. godine stekao je doktorat iz povijesnih znanosti, a od 1963. do 1967. godine bio je i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Pri pisanju o povijesti Komunističke partije Hrvatske, isticao je njezinu nacionalnu umjesto unitarističke komponente. Također je kritizirao krivnju koja se hrvatskom narodu nameće zbog NDH, a zbog svojih je gledišta smijenjen s mjesta ravnatelja Instituta i izvanrednog profesora na Fakultetu političkih znanosti te iz Saveza komunista Hrvatske.

U dva je politička procesa osuđivan na zatvorske kazne, prvi put 1972. godine zbog nacionalizma, a drugi put 1981. godine zbog intervjua u kojima je bio naklonjen ideji pluralističke demokracije. Krajem 80-ih godina počinje se ozbiljno politički angažirati te 1989. godine osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu. Pobjedom HDZ-a na prvim višestranačkim izborima 30. svibnja 1990. godine postaje predsjednikom Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske. Nakon što je 22. prosinca 1990. godine donesen Ustav Republike Hrvatske, 1992. godine izabran je za predsjednika Republike Hrvatske. Kao vrhovni zapovjednik oružanih snaga, vodio je Hrvatsku u Domovinskom ratu na putu do ostvarenja njezine samostalnosti i neovisnosti.

Hrvatski ga je narod ponovno izabrao za predsjednika 1997. godine. Iste godine, nakon što mu je dijagnosticirano maligno oboljenje, u klinici Walter Reed dobiva još nekoliko mjeseci života. Ipak, po povratku u Hrvatsku uspijeva se oporaviti te obavljati svoju dužnost do 1999. godine. Tada se njegovo stanje pogoršalo te je nakon 40 dana boravka u bolnici preminuo 10. prosinca 1999. godine.

Iako je njegova politika nailazila na žestoke kritike, prvi hrvatski predsjednik pamti se kao karizmatična ličnost koja je pomogla Hrvatskoj u obrani od velikosrpske agresije te ju napokon dovela do dugo željene samostalnosti i neovisnoti. Dr. Tuđman pokopan je 13. prosinca 1999. godine na groblju Mirogoj, a na posljednje počivalište došlo ga je ispratiti više stotina tisuća hrvatskih građana.

FOTO: predsjednica.hr

O autoru

Ines Herceg