Domovinski rat Izdvojeno Novosti

Proslava dana Brigade Kralja Tomislava HVO-a iz Tomislavgrada

U Tomislavgradu (Bosna i Hercegovina) je 6. srpnja proslavljena 27. godišnjica osnivanja brigade Kralj Tomislav, Hrvatskog vijeća obrane. Proslavu su organizirali općine Tomislavgrad i udruge proistekle iz Domovinskoga rata.

U programu koji je započeo misom za poginule branitelja HVO-a Tomislavgrad u mjesnoj bazilici, sudjelovalo je više stotina građana, među kojima je bio prisutan znatan broj bivših pripadnika brigade i ostalih postrojbi općinskog HVO-a. Ovo je posebno važno istaći zbog toga što je Tomislavgrad tipična iseljenička općina iz koje se veliki broj branitelja nakon Domovinskog rata iselio zbog egzistencijalnih razloga. Proslavi je također prisustvovao značajan broj branitelja iz drugih općina Herceg-Bosne i Republike Hrvatske.

Nakon mise uslijedio mimohod do spomen-obilježja u središtu grada, gdje su upaljene svijeće i položeni vijenci. Dodajmo da su za ovu prigodu po prvi put u mimohodu nošene svečane zastave svih ratnih postrojbi iz Tomislavgrada.

Vijence su položili izaslanici Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Hercegbosanske županije, Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, ratni zapovjednici Brigade kralja Tomislava, te predstavnici  općine Tomislavgrad, predstavnici Ministarstva obrane BiH, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, izaslanici Koordinacije Udruga proisteklih u Domovinskom ratu HVO-a iz Posušja,  te izaslanici Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva branitelje RH i branitelji iz 4. gardijske i 114. brigade Hrvatske vojske.

Program je nakon toga nastavljen svečanom akademijom u dvorani Kulturno-informativnog centra, na kojoj su se prisutnima, pored ostalih, obratili predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić, zapovjednik brigade kralj Tomislav i izaslanik predsjednice RH Željko Glasnović, u ime obitelji poginulih hrvatskih branitelja Nikolina Jolić, kći hrvatskoga branitelja Frane Krište, te profesor Ilija Vučur iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskoga centra Domovinskog rata iz Zagreba koji je govorio na temu osnivanja i uloge tomislavgradske brigade u Domovinskome ratu.

Cijeli program svečane akademije uživo je radio valovima prenosio Radio Tomislavgrad.

Nakon svečane akademije program proslave nastavljen je braniteljskim druženjem u gradskom hotelu.

 

FOTO: Mandino selo

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula Gibač