Izdvojeno Novosti

Projekt koji pruža mogućnost za bolje sutra

Još 2019. godine Udruga RAST prijavila se na Poziv „Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata“ i sada  nakon već  godinu dana  i sedam mjeseci odrađenog projekta pod nazivom „Neurotrening i biomehanika pokreta“, Udruga RAST u suradnji s partnerima Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udrugom Specijalne policije iz Domovinskog rata RH može se pohvaliti odličnim uspjehom i vrhunskim rezultatima koje ima iza sebe. Sam projekt je itekako doprinio u podizanju kvalitete rada i pristupu prema hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima iz Domovinskog rata.

Na navedenom projektu Udruga RAST okupila je sjajne stručnjake koji su zaduženi za rad sa korisnicima. Tim stručnjaka na elementu zdravstvene skrbi čine Krešimir Šoš, rođen 1977. godine u Zagrebu, po struci kineziolog koji je završio Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Krešo će mnogim ljubiteljima nogometa možda biti poznatiji po tome  što se njegovo dugogodišnje iskustvo veže uz radno mjesto kondicijskog trenera u GNK Dinamu, uz što je bio i koordinator za kondicijsku pripremu svih mlađih kategorija hrvatske reprezentacije, te je jednu sezonu proveo u varšavskoj Legiji i danas čini dio stručnog stožera HNK Gorice kao kondicijski trener. Uz bok Kreši na projektu  „Neurotrening i biomehanika pokreta“ stoje još dva izvrsna stručnjaka, a to su Tomislav Međimorec i Filip Bolčević.

Provedba aktivnosti u Varaždinu

Tomislav Međimorec rođen 1992. godine u Koprivnici, završio je smjer fizioterapije na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu. Kao fizioterapeut radio je u KB Dubrava gdje je odradio i pripravnički staž. Radio je i u nogometnom klubu Hašk s kojim i danas surađuje. Tomislav se odnedavno pridružio  Hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji kao fizioterapeut za mlađe uzraste.

Filip Bolčević rođen je 1995. godine u Sisku po struci je magistar kineziologije u edukaciji i kineziterapiji te piše doktorat iz područja biomehanike pokreta na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Trenutno je zaposlen kao trener mlađih dobnih kategorija u Kajakaškom savezu Zagreba te je vanjski suradnik Kineziološkog fakulteta na kolegijima „Sportovi na vodi“ i „Biomehanika“ . Također, surađuje sa hrvatskom reprezentacijom sjedeće odbojke u funkciji pomoćnog trenera. Nekoliko godina radio je kao trener u atletici i rekreativnim školama trčanja pod pokroviteljstvom branda Adidas.

Krešo, Tomislav i Filip zaduženi su za zdravstveni dio projekta gdje sa korisnicima provode Biomehaničku dijagnostiku pokreta uz koju se pomoću posebne tehnologije analizira način sjedenja, hodanja, trčanja ili nekog drugog pokreta osobe te se precizno utvrđuje stvarni uzrok problema. Zahvaljujući izuzetnim uređajima s kojima se raspolaže, kineziolog je u mogućnosti obraditi podatke na visoko kvalificiran način te u suradnji s kineziterapeutom i fizioterapeutom izrađuju program korektivnih i razvojnih vježbi koji je individualno prilagođen svakom korisniku.

Provedba aktivnosti u Bjelovaru

U sklopu projekta „Neurotrening i Biomehanika pokreta“ nude se i usluge psihosocijalne podrške koje uključuju neurofeedback trening, zrcalnu terapiju i edukativno psihološko savjetovanje.

Izuzetno je zanimljivo što uređaj koji se koristi za neurofeedback trening omogućuje praćenje moždane aktivnosti. Određene obrasce moždane aktivnosti možemo povezati s određenim poteškoćama kao što su primjerice poremećaji raspoloženja, poremećaji spavanja, tjeskoba i stres, loša koncentracija, glavobolja i ostalo, a cilj neurofeedback treninga je postupno mijenjati takve obrasce moždane aktivnosti te time smanjiti ili ukloniti simptome poteškoća u funkcioniranju.

Kako i na zdravstvenom elementu tako i na psihosocijalnom, Udruga RAST ima vrsne stručnjakinje koje rade s korisnicima. Prof. dr. sc. Marijana Braš, dr. med., je psihijatar i pročelnik Zavoda za psihološku medicinu Klinike za psihijatriju i psihološku medicine KBC-a Zagreb. Magistrirala je na području biomedicine kao i na području psihoterapije, obranila je doktorsku disertaciju koja se bavi sekundarnom traumatizacijom u obiteljima hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a te ima dugogodišnje iskustvo rada s braniteljskom populacijom. Uz profesoricu Marijanu Braš na projektu rade i dvije mlade i kompetentne psihologinje.

Provedba aktivnosti u Slavonskom Brodu

Emilija Hlišć završila je diplomski studij psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ima stečeno pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje, završen drugi stupanj iz kognitivno-bihevioralne terapije te iskustvo rada u kliničkoj, organizacijskoj i penološkoj psihologiji, u području školske psihologije, u području socijalne skrbi te na administrativnim poslovima i projektima vezanim uz braniteljsku populaciju.

Lara Buljan Gudelj diplomirala je psihologiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te je stekla pedagoško-psihološko-didaktičko-metodičko obrazovanje nastavnika. Ima završen drugi stupanj edukacije iz kognitivno-bihevioralne terapije te već godinama surađuje na projektima psihosocijalnog osnaživanja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

Provedba aktivnosti u Vinkovcima

Od izuzetne je važnosti napomenuti da se projekt nije zadržao samo u metropoli gdje je osnovana Udruga RAST, već se, kako bi se što kvalitetnije sproveo i omogućio ciljnoj skupini iz drugih gradova da dobiju adekvatnu pomoć, putovalo i u druga mjesta  Lijepe naše. Zahvaljujući udrugama koje su se pridružile ovoj misiji, došlo se do zajedničkog cilja te su tako postignuti odlični rezultati u provođenju projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ na području grada Varaždina (u suradnji s Udrugom specijalne jedinice policije PU varaždinske „RODA“), Slavonskog Broda (u suradnji s Udrugom 108. Brigade ZNG RH), Bjelovara (u suradnji s Udrugom hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Grada Bjelovar) i Vinkovaca (u suradnji s Udrugom veterana 5. gardijske brigade „Sokolovi“).

Nadamo se da kako sada, tako i u budućnosti, nastavit će se raditi sa našim hrvatskim braniteljima, članovima njihovih obitelji i stradalnicima  Domovinskog rata u svrhu poboljšanja njihove kvalitete življenja te željno iščekujemo da i drugi projekti nastave sa ovakvim uspjehom doprinositi te ujedinjenim snagama i trudom pružati pomoć onima kojima je pomoć potrebna. 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

dr.sc. Janja Sekula

dr.sc. Janja Sekula

Povjesničar i arhivist, znanstveni suradnik. Zaposlena u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Primarno se bavi proučavanjem razdoblja Domovinskog rata, posebice problematikom srpske pobune te ustroja i djelovanja srpske paradržave na okupiranom području Hrvatske. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova u znanstvenim časopisima i publikacijama, te sudjelovala na većem broju znanstvenih skupova, tribina i okruglih stolova. Uglavnom radi na gradivu pobunjenih Srba koje je zarobljeno u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, koje najprije arhivistički sređuje, a zatim znanstveno analizira i kontekstualizira te objavljuje u formi znanstvenih radova. Povremeno objavljuje i publicističke članke i zanimljivosti o manje poznatim momentima srpske pobune i okupacije (posebice u zapadnoj Slavoniji) na portalu braniteljski.hr te pojedinim časopisima.