Novosti Udruge

Projekt “Domovinski rat – trajna vrijednost” udruge SJP “Orao” Orahovica – Našice

Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata ”Orao” Orahovica – Našice, već dugih niz godina provodi  projekt pod nazivom ”Domovinski rat – trajna vrijednost”, a kojeg financira Ministarstvo hrvatskih branitelja.

I ove su godine održana predavanja učenicima osnovnih škola u Orahovici i Đurđenovcu, a sve u suradnji s profesorom povijesti Verislavom Kmetom. Predavanja su održali članovi Udruge, predsjednik Davor Solić, tajnik Ante Bajić i Darko Čorković.

“Domovinski rat – trajna vrijednost” projekt je koji ima za cilj promicanje istine o Domovinskom ratu poglavito na području gradova Orahovice i Našica, a uz druge aktivnosti koje se provode u sklopu projekta, najvažniji je onaj dio koji je namijenjen učenicima osnovnih škola.

Predavanja su usmjerena na upoznavanje učenika sa specijalnom policijom kao postrojbom i njenoj ulozi u Domovinskom ratu. Kako se “osnovcima” željela dati potpuna slika ratnih događanja na ovim prostorima, posjećena su i spomen obilježja i mjesta stradavanja i pogibije, prve orahovačke žrtve Domovinskog rata, policajca Stjepana Mlakara u Pušini te pripadnika Specijalne jedinice policije “Roda” Varaždinske županije Miroslava Košćaka.

Na koncu je izvršen obilazak lokacije na kojoj se tijekom operacije “Trokut” nalazila baza Specijalne policije, a riječ je o području Park šume Jankovac. Važno je napomenuti kako je Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata ”ORAO” Orahovica- Našice jedna od rijetkih braniteljskih udruga koja ima ”dopusnicu” za rad s djecom u obrazovnim ustanovama. “Dopusnica” je izdana od Ministarstva znanosti i obrazovanja na temu Domovinski rat. Kako je projekt financiran od strane Ministarstva hrvatskih branitelja za sve sudionike projekta osigurane su prigodne majice s logom projekta.

IZVOR I FOTO – Radio Orahovica

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.