Novosti

Preminuo Robert Roklicer

U 48. godini preminuo je Robert Roklicer – hrvatski branitelj, književnik, glumac, dramaturg i novinar.

Rođen je 4. prosinca 1970. godine u Vukovaru, u kojem je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Fellbachu u Njemačkoj. Nakon što je nekoliko godina radio u Austriji, početkom Domovinskog rata vratio se u Slavoniju te stao u obranu Domovine.

Tijekom Domovinskog rata 1991. godine branio je Mirkovce i borio se u Posavini, gdje je teže ranjen dum-dum metkom u abdomen. Oporavivši se od ove ozljede, vraća se na bojište kao pripadnik interventne policijske postrojbe. Drugi je put ranjen u svibnju 1995. godine kod zgrade Kazališne umjetnosti prilikom raketiranja Zagreba.

Od 1994. godine studirao je na Akademiji dramske umjetnosti, no taj studij nikad nije završio. Od 1995. godine kao novinar je pisao filmske, književne i kazališne kritike te eseje, koje su u mnogim prilikama prenosili i svjetski mediji.

Autor je jedanaest samostalnih knjiga, koje su objavljivane u Hravtskoj, ali i inozemstvu. Za svoj je stvaralački rad dobio više priznanja, a neki od njegovih naslova su: “Underground”, “O čemu pričaš”, “Pivo ne ostavlja mrlje od kave”, “Bez detalja, molim”, “Četrdeset antiljubavnih i jedna nekorektna”, “Kako se ubiti” te “Žene, luđaci i malo dobrih pedera”. Također je autor scenarija za igrano-dokumentarni serijal „Domovinski rat“ (produkcija HTV-a): Orkan, Maslenica i Vukovar te scenarist i dramaturg brojnih hrvatskih filmova.

Robertova uloga na hrvatskoj kulturno-umjetničkoj sceni bila je od velikog značaja. Osim što je od 2008. godine vodio zagrebačku tribinu “Jutra poezije“, u biblioteci “Lude gljive” uređivao je preko dvadeset naslova hrvatskih autora.

Preselivši se u Viroviticu, počeo je s kulturnim djelovanjem osnivanjem udruge FRiKK (Film, radio, kazalište i književnost), koja je okupila umjetnike iz područja filma, radiofonije, književnosti i kazališta s ciljem povezivanja u ostvarivanju i jačanju kulture u Hrvatskoj i svijetu. Osim toga je pokrenuo i “Virovitičke umjetničke večeri” subotom u Cugu, koje su ubrzo postale popularan i posjećen događaj.

Unatoč svom velikom doprinosu u Domovinskom ratu te hrvatskoj kulturno-umjetničkoj sceni, o sebi je često znao reći: “Ja sam kao i svaki četvrti čovjek u Hrvatskoj, s viškom kilograma i dozlaboga lošim ukusom”, što dovoljno govori o skromnosti i humoru ovog prerano preminulog hrvatskog branitelja, književnika, glumca i dramaturga.

FOTO: cro-kultura.com

O autoru

Ines Herceg