Kultura Povijest

Premijera filma “Od toga dana…” u Hrvatskom narodnom kazalištu i sjednica Županijskog stručnog vijeća za nastavnike povijesti o tematskim pripremama Djetinjstvo u Domovinskom ratu

Županijsko stručno vijeće za nastavnike povijesti Grada Zagreba i Zagrebačke županije održalo je 25. svibnja 2021. sjednicu na kojoj su predstavljene tematske pripreme za nastavu povijesti Djetinjstvo u Domovinskom ratu na temu filma „Od toga dana…“, scenaristice i redateljice Slavice Šnur.

Prije nekoliko dana Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo je, na temelju pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, tematsku pripremu za nastavnike povijesti Djetinjstvo u Domovinskom ratu,  kao dio predmetnog kurikuluma nastavnog predmeta Povijest te upotrebu i korištenje dokumentarnog filma „Od toga dana…“ u odgojno-obrazovne svrhe.

Materijal je nastavnicima povijesti predstavila prof. Vjera Brković, s Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta, a skup za nastavnike održan je preko platforme MS Teams.

U subotu 23. svibnja 2021. u Hrvatskom narodnom kazalištu premijerno je prikazan film “Od toga dana…”. Film tematizira pogibiju djece u Domovinskom ratu, a temelji se na iskazima roditelja koji potresnim svjedočanstvima opisuju živote svoje djece te svoj život  “Od toga dana…” kada su ih izgubili. Također, odgovara na pitanja tko su ta djeca, tko su ljudi koji su imali nesreću doživjeti istinski, najveći gubitak, gubitak svoga djeteta, kako oni žive sve ove godine, kako se nose s nezacijeljenim ranama i jesu li spremni i u ime čega, oprostiti. 

Dokumentarni film “Od toga dana…”, prikazivanje je započeo u Šibeniku.Trebala je uslijediti i projekcija u Zadru 16. travnja ali je odgođena. Nakon Zagreba, u planu je film prikazati u Varaždinu, Vukovaru, Slavonskom Brodu te u Vinkovcima.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

O autoru

Janja Sekula

Povjesničar i arhivist, znanstveni suradnik. Zaposlena u Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata. Primarno se bavi proučavanjem razdoblja Domovinskog rata, posebice problematikom srpske pobune te ustroja i djelovanja srpske paradržave na okupiranom području Hrvatske. Objavila je niz znanstvenih i stručnih radova u znanstvenim časopisima i publikacijama, te sudjelovala na većem broju znanstvenih skupova, tribina i okruglih stolova. Uglavnom radi na gradivu pobunjenih Srba koje je zarobljeno u operacijama „Bljesak“ i „Oluja“, koje najprije arhivistički sređuje, a zatim znanstveno analizira i kontekstualizira te objavljuje u formi znanstvenih radova. Povremeno objavljuje i publicističke članke i zanimljivosti o manje poznatim momentima srpske pobune i okupacije (posebice u zapadnoj Slavoniji) na portalu braniteljski.hr te pojedinim časopisima.