Novosti

Predstavljena knjiga “Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat”

Knjiga Sjećanje nacionalnih manjina u Hrvatskoj na Domovinski rat autora Filipa Škiljana, predstavljena je 8. listopada 2020. u Češkom narodnom domu u Zagrebu u organizaciji Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Prisutnima se obratio Juraj Bahnik, predsjednik Koordinacije: Izdavanje ove knjige inicirala je Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba želeći, prije svega, izraziti zahvalnost svim hrvatskim braniteljima za herojske pothvate i žrtve u obrani domovine te ukazati koliko smo ponosni što su među njima bili i brojni pripadnici nacionalnih manjina. Pripadnici nacionalnih manjina u odlučnim su trenutcima stv aranja hrvatske države, pokazali političku zrelost, odlučnost i osobnu hrabrost.

Škiljan je kazao da su o sudjelovanju nekih manjina u Domovinskom ratu već objavljene knjige, no Juraj Bahnik i Zoltan Balaž Piri, tajnik Koordinacije, predložili pisanje knjige o sudjelovanju pripadnika svih nacionalnih manjina u obrani Hrvatske: Tako je u razgovorima sudjelovalo blizu stotinjak osoba iz različitih krajeva i različitih nacionalnih manjina. Intervjui su provođeni u Vukovaru, u istočnoslavonskim selima (Laslovo, Korođ, Hrastin, Petrovci, Josipovac i druga), u Osijeku i Baranji…

Promociji su, osim predsjednika vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, prisustvovali Dinko Tandara, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Elizabeta Knorr, izaslanica gradonačelnika Zagreba, te dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalnog dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

FOTO – Slavica Šarović

IZVOR – nacionalnemanjine.hr

O autoru

Borna Marinić

Magistar povijesti, Radno iskustvo stjecao je u Hrvatskom povijesnom muzeju i na Hrvatskoj radioteleviziji. Autor je nekoliko knjiga i filmova na temu Domovinskog rata. Urednik je portala Braniteljski.hr te Facebook stranice Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, također uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute koja se svakog dana emitira na Hrvatskom katoličkom radiju.