Novosti Zdravlje

Predavanje o zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja u Općoj bolnici Dubrovnik

U petak, 28. veljače 2020. godine će se u Općoj bolnici Dubrovnik održati predavanje o zdravstvenoj zaštiti hrvatskih branitelja. Predavanje će započeti u 18:00h u dvorani Ivana Pavla II.

Događaj je svojevrsni nastavak suradnje Opće bolnice Dubrovnik s Hrvatskim generalskim zborom povodom koje su u prosincu na Dan dubrovačkih branitelja održana dva predavanja. Održana predavanja osvrnula su se na pomake u zdravstvenoj zaštiti branitelja koji se odražavaju u njihovom pravu na prednost na pojedine preglede, manjem čekanju, poboljšanju palijative. Poseban naglasak je stavljen na potrebu provedbe sistematskih pregleda za hrvatske branitelje. 2017. godine je na nacionalnoj razini započela provedba mjere besplatnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja što je od iznimne važnosti za rano otkrivanje mnogih bolesti.

U petak, 28. veljače, gost predavač će biti dr.med. endokrinolog Kornelije Brkić, brigadni general koji je obnašao i dužnost načelnika uprave za zdravstvo MORH-a tijekom Domovinskog rata. U svom predavanju naglasak će staviti na važnost preventivnih pregleda hrvatskih branitelja u svrhu ranog otkrivanja i liječenja raka pluća i prostate.

O autoru

Marijana Dangubic

Magistra politologije, radno iskustvo stjecala je kao volonter portala Studentski.hr, zatim u TV produkcijskoj kući, te kao zaposlenik Udruge Rast na različitim projektima usmjerenima na podizanje kvalitete života hrvatskih branitelja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Trenutno radi kao voditelj EU projekta „Neurotrening i biomehanika pokreta“ koji provodi Udruga Rast, a od 2018. godine piše za portal Braniteljski.hr na kojem je bila i glavna urednica.