Savjeti Zdravlje

Poziv na specijalistički pregled pluća i bronha

Gradski ured za branitelje obavještava sve zainteresirane hrvatske branitelje i članove obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s prebivalištem u gradu Zagrebu, kako zbog iznimno velikog interesa i kvalitete pregleda, nastavlja sa zaprimanjem zahtjeva za specijalistički pregled pluća i bronha, koji se provodi u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava.

Navedeni specijalistički pregled ciljano je namijenjen ranom otkrivanju plućnih bolesti te prevenciji najčešćih malignih oboljenja koji čine jedan od najčešćih uzroka smrti prema podatcima koje je Gradski ured za branitelje objavio u Publikaciji „Uzroci smrti hrvatskih branitelja 15. godina poslije“.

Pregled uključuje:

Ø  Telerendgenogram pluća u dvije projekcije

Ø  Obradu plućne funkcije s bronhodilatacijskim testom

Ø  Mjerenje koncentracije CO u izdahnutom zraku

Ø  Pulsnu oksimetriju

Ø  Pregled i mišljenje pulmologa

Ø  Plućnu rehabilitacija u trajanju od 3 tjedna po preporuci liječnika (u slučaju utvrđene liječničke dijagnoze kronične opstruktivne plućne bolesti)

Pregledi se obavljaju u Poliklinici za bolesti dišnog sustava (Prilaz baruna Filipovića 11).Zahtjevi za navedeni specijalistički pregled zaprimaju se u Gradskom uredu za branitelje na lokaciji Vodnikova 14, svaki radni dan od 08,00 do 15,00 sati, do popunjenosti kapaciteta.

Za sve informacije zainteresirani hrvatski branitelji i članovi obitelji smrtno stradalih, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata mogu se obratiti u Gradski ured za branitelje, Vodnikova 14, osobno ili na slijedeće brojeve telefona: 01/6166 282 ili 01/6100 389.

Zahtjevu je potrebno priložiti:

Hrvatski branitelji prilažu:

  • presliku osobne iskaznice i presliku dokaza o statusu hrvatskog branitelja

Članovi obitelji prilažu:

  • drugostupanjsko rješenje o pravu na obiteljsku invalidninu člana obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata/potvrda o statusu člana obitelji smrtno stradaloga, zatočenoga i nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

 

IZVOR: Službene stranice Grada Zagreba

O autoru

Ines Herceg