Povijest Povjesnice postrojbi

Povjesnica Posebne jedinice policije „Kumrovec” 1990.

PJP KUMROVEC

 

Tijekom „balvanizacije” Hrvatske osnovana je PJP Kumrovec, koju je činilo 320 dragovoljaca uglavnom iz Bosne i Hercegovine, a ostaje zapamćena kao okosnica Paukova, Gromova te Zrinskih i Frankopana. 

 

 

Nakon prvih višestranačkih izbora u Republici Hrvatskoj i pobjede demokracije krajem svibnja 1990. bilo je jasno da taj vjekovni hrvatski san o uspostavljanju samostalne države neće proći mirnim putem. U neizvjesnom i turbulentnom ozračju prilikom „balvanizacije“ Hrvatske, hrvatsko političko vodstvo odlučuje brojčano pojačati lojalni sastav policije u Hrvatskoj te započinje obuka dodatnih policijskih snaga koju je najprije činio Prvi hrvatski redarstvenik. Nakon toga slijedi obuka policijskih snaga razine bojne u Rakitju, Kumrovcu, Valbandonu (kod Pule) i Vinici (kod Varaždina).
U vremenu od 20. do 27. studenog 1990. godine u bivšoj Političkoj školi u Kumrovcu okupljaju se dragovoljci uglavnom iz Bosne i Hercegovine te čine Posebnu jedinicu policije „Kumrovec“. Preko 320 dragovoljaca iz Bosne i Hercegovine organizirano je u pješačku bojnu s tri (3) satnije. Zapovjednu strukturu PJP Kumrovec čine iskusni zapovjednici hrvatske policije na čelu sa zapovjednikom bojne Nevenom Martićem. Po ustrojavanju Posebne jedinice policije „Kumrovec“ započinje intenzivna vojno-policijska obuka njenih pripadnika u taktičkim radnjama, poznavanju naoružanja s nastavom gađanja te psiho-fizičkom pripremom.
Prva značajnija zadaća Posebne jedinice policije „ Kumrovec“ bila je već 20. prosinca 1990. godine, kada napuštaju bazu u Kumrovcu i dolaze u Zagreb osigurati Hrvatski sabor. Nakon toga, početkom siječnja 1991. godine pripadnici postrojbe napuštaju bazu Kumrovec i raspoređuju se na položaje u zoni Grada Zagreba, spremni za odlučni odgovor na eventualni pokušaj vojnog udara JNA. Nakon političkih dogovora i smirivanja stanja, postrojba se vraća u bazu te nastavlja s daljnjom obukom i redovitim zadaćama. Jedna od zadaća postrojbe bilo je osiguranje vitalnih objekata u Zagrebu (objekt na Tuškancu, HRT, Hrvatski sabor, Aerodrom, itd.)

Početkom ožujka pedeset pripadnika odlazi u grad Dubrovnik kako bi se spriječilo održavanje (Mitinga istine) Srba iz Trebinja i Dubrovnika na prostoru Ivanjice. Razvoj događaja u Hrvatskoj te poticanje na pobunu dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj dovode do prvih sukoba. Prvo borbeno iskustvo ova policijska postrojba stekla je u Pakracu 1. ožujka 1991. godine, kada je kao potporna postrojba ATJ „Lučko“, a u suradnji s ostalim policijskim snagama, sudjelovala u akciji neutralizacije oružanog otpora odmetnutih pakračkih policajaca i dijela srpskog stanovništva. Zatim postrojba dobiva zadaću da u suradnji s ATJ „Lučko“ spriječi održavanje zabranjenih javnih skupova te narušavanje javnog reda i mira na području Karlovca. Ubrzo slijedi akcija „krvavi Uskrs“ na Plitvicama 31. ožujka 1991. godine. U navedenoj akciji sudjeluju dvije satnije PJP Kumrovec na pomoćnom pravcu napada, čija je zadaća bila ovladati i osigurati komunikaciju Rakovica – Ličko Petrovo Selo te onemogućiti uvođenje svježih snaga protivnika smjerom Korenica – Plitvička jezera.

Nakon uspješno obavljene zadaće pripadnici postrojbe vraćaju se u bazu. Po povratku u bazu, već u travnju 1991. godine dio je pripadnika (20-ak) u Starom dvorcu Vinica kod Varaždina u suradnji s lokalnim vlastima provodio obuku policijske postrojbe (kasnije Gardijske brigade na tom području). Također, u tom je vremenu dio pripadnika raspoređen u okolicu Dubrovnika s ciljem zaštite krajnjeg juga Hrvatske.

Sredinom svibnja 1991. godine 20-ak pripadnika odlazi s Antom-Zorislavom Rosom i Miljenkom Filipovićem te se ustrojava Specijalna postrojba MORH-a bojna „Zrinski“. Nakon postrojavanja u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu, 28. svibnja 1991. godine dolazi do razdvajanja PJP Kumrovec, kada oko 130 pripadnika odlazi u Resnik kod Splita te čini okosnicu za ustrojavanje 4. gardijske brigade ZNG-a, a drugi kontingent od oko 130 pripadnika ove policijske postrojbe odlazi u Trstenik kod Zagreba i čini okosnicu za ustrojavanje 2. gardijske brigade ZNG-a. Također, dio od 30-ak pripadnika odlazi na Pantovčak u Predsjednikovu počasnu gardu (osiguraPlitvice 31.03.1991. Pripadnici PJP KumrovecObljetnica PAO PP PakracSvečano postrojavanje 28.04.1991.Stadion NK ZagrebSKPNA SLIKAnje Predsjednika Republike Hrvatske).

kumrovec 2012 22 obljetnica 106

 

PJP Kumrovec polazak za Split sa zastavom za 4 Brigadu ZNG

O autoru

Braniteljski

Portal Braniteljski.hr posvećen je i namijenjen svim braniteljima Domovinskog rata te onima koji žele naučiti nešto više o procesu koji je doveo do osamostaljenja i stvaranja neovisne Republike Hrvatske.