Novosti Zdravlje

Potpisani sporazumi za provođenje preventivnih sistematskih pregleda

Napisao/la Braniteljski

19. ožujka 2018. godine ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin te ravnatelji i zamjenici ravnatelja općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica te kliničkih bolničkih centara s područja cijele Republike Hrvatske potpisali su sporazume o suradnji za provođenje Programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata za 2018. godinu.

Sporazumima se, među ostalim, definiraju uvjeti provedbe pregleda, trajanje, broj i vrste pregleda te uvjeti i način plaćanja usluga po pojedinoj županiji. Za provedbu ove aktivnosti u 2018. godini iz Ministarstva hrvatskih branitelja osigurana su sredstva u iznosu od 21 130 000,00 kuna.

Ovim se sredstvima tijekom 2018. godine planiraju osigurati preventivni sistematski pregledi za oko 25 000 hrvatskih branitelja koji su u borbenom sektoru u obrani suvereniteta Republike Hrvatske sudjelovali više od 300 dana, kao i onih koji se nalaze u teškoj novčano-materijalnoj situaciji.

Samo tijekom 2017. godine u Republici Hrvatskoj umrlo je 3693 hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Otkrivanjem bolesti u što ranijoj fazi značajno se pospješuje mogućnost izlječenja, a dugoročno smanjuju ukupna financijska sredstva potrebna za liječenje najtežih bolesti, stoga se svi branitelji pozivaju da se odazovu pregledu radi očuvanja, unaprjeđenja i kontrole svog zdravlja.

Ministar Medved pojasnio je važnost Programa i predstavio rezultate iz 2017. godine:

Od ukupnog broja branitelja koji su se u 2017. godini odazvali na pregled, njih 46,5% dobilo je preporuku provođenja dodatnih dijagnostičkih pretraga, dok ih je 47,45% dobilo preporuku za daljnje tretmane kod specijalista. Ukupno 43% odazvanih dobilo je preporuke o promjeni životnog stila, dok je kod tek 5,8% hrvatskih branitelja utvrđeno da nije potreban daljnji dijagnostički postupak.

Iz ovih rezultata, ali i poražavajućih podataka o smrtnosti, vidljiva je potreba daljnjeg provođenja Programa s ciljem prevencije i ranog otkrivanja onkoloških, kardiovaskularnih i drugih kroničnih nezaraznih bolesti, odnosno ukupne zaštite i očuvanja zdravlja hrvatskih branitelja.

Ministar Kujundžić u svom se obraćanju posebno osvrnuo na važnost prevencije i prijevremenih pregleda, istaknuvši da će hrvatske bolnice osim preventivnih pregleda, obaviti i sve dijagnostičke i terapijske postupke koji će biti potrebni iz rezultata nalaza preventivnih pregleda.

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tomislav Benjak istaknuo je kako je ovaj Program primjer dobre prakse i široke suradnje zdravstvenog sektora i sektora branitelja, rekavši:

Zadatak je Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prikupljati podatke, surađivati s bolnicama koje su provodile sistematske preglede, formirati bazu podataka te je redovito obrađivati i davati Ministarstvu hrvatskih branitelja, kako bi se na temelju toga napravila osnova da se krene dalje s preventivnim sistematskim pregledima.

U ime ravnatelja svih zdravstvenih ustanova govorio je Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a „Zagreb“, smatrajući kako je važno da se što više hrvatskih branitelja odazove pozivu na preventivne preglede u svrhu očuvanja vlastitog zdravlja.

Ovaj se Program provodio i u 2017. godini, a Vlada RH usvojila ga je sukladno zaključcima i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, i to na temelju pilot-projekta provedenog 2016. godine.

U 2017. godini preventivni sistematski pregledi provodili su se u 29 općih i županijskih bolnica, kliničkih bolnica te kliničkih bolničkih centara s kojima su potpisani sporazumi o suradnji.

IZVOR TEKST/FOTO: Ministarstvo hrvatskih branitelja