Na današnji dan Povijest

Potpisan Washingtonski sporazum

18. ožujka 1994. godine u Washingtonu je potpisan Washingtonski sporazum – mirovni sporazum između bosanskohercegovačkih Hrvata i Bošnjaka, a potpisali su ga predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Ovim je sporazumom dogovoreno primirje između Armije Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane, čime je efektivno završen hrvatsko-bošnjački sukob. Također, sporazumom je oblikovan unutarnji ustroj teritorija s bošnjačkim i hrvatskim pučanstvom, koji je preoblikovan u Federaciju Bosne i Hercegovine, pri čemu je predviđeno korištenje županijskog sustava kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Prije samog potpisivanja sporazuma, u Washingtonu je 1. ožujka potpisan preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine, kojim bi se omogućilo stvaranje konfederacije s Republikom Hrvatskom. Potpisnici ovog sporazuma bili su dr. Mate Granić, dr. Haris Silajdžić Krešimir Zubak, a pri potpisivanju su dogovorili osnivanje prijelaznog Odbora, koji je s radom započeo 4. ožujka. Cilj Odbora bio je da se do 15. ožujka donesu: Ustav Federacije Bosne i Hercegovine; sporazum o Konfederaciji između RH i predložene Federacije BiH; sporazum o vojnom rasporedu na području predložene Federacije BiH te prijelazne mjere za ubrzanje osnivanja Konfederacije i Federacije BiH.

Nakon toga su 18. ožujka dr. Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između RH i buduće Federacije BiH, a uz to su premijer BiH Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali tekst Nacrta Ustava Federacije Hrvata i Bošnjaka u BiH.

Washingtonski sporazum predviđen je kao prva etapa dogovora, pri čemu bi se u drugoj etapi u pregovore uključila i srpska strana. Ta je faza predviđala ukidanje Republike Srpske te ustrojavanje cjelokupne Bosne i Hercegovine po županijama, što se nikad nije ostvarilo i zapravo je odbačeno Daytonskim mirovnim sporazumom.

O Washingtonskom sporazumu može se zaključiti kako je učinkovito zaustavio hrvatsko-bošnjački sukob, no njegovo potipisivanje mnoga je pitanja ostavilo otvorenim, zbog čega se i danas tumači kao jedno od najkontroverznijih političkih rješenja (uz već spomenuti Daytonski sporazum).

IZVOR FOTO: hr.wikipedia.org

 

O autoru

Ivor Mateljan