Domovinski rat Na današnji dan Povijest

Postrojavanje Zbora narodne garde u Kranjčevićevoj

U proljeće 1991. godine Hrvatska je bila pod velikim pritiskom – uz pobune srpskog stanovništva i događaje na Plitvicama i u Pakracu, konstantno je prijetila opasnost vojne intervencije JNA kako bi se očuvala Jugoslavija. Posljedično se javila potreba da Hrvatska osnuje vlastite vojne snage, što je bilo potrebno učiniti unutar okvira zakona Jugoslavije, s obzirom na to da je Hrvatska još uvijek bila njezinim dijelom.

U skladu s tim, reorganiziraju se policijske snage te se osniva Zbor narodne garde – preteča Hrvatske vojske. Pripreme su započele već 9. travnja 1991. godine, da bi 12. travnja Vlada RH odlučila kako će ZNG biti pod zapovjedništvom Ministarstva obrane te formalno u sastavu MUP-a. Izmjenama i dopunama zakona, koje je Hrvatski sabor donio 18. travnja 1991. godine, omogućeno je pravno ustrojavanje Zbora narodne garde.

Stvarno je ustrojavanje počelo 10. svibnja 1991. godine, nakon što su regulirana kadrovska, tehnička, financijska, materijalna i druga pitanja o prevođenju pripadnika policije u postrojbe ZNG-a, a do kraja svibnja osnovane su i prve četiri brigade – “Tigrovi”, “Gromovi”, “Kune” i “Pauci”.

Nakon formiranja ZNG-a, 28. svibnja 1991. godine održalo se povijesno postrojavanje na stadionu NK Zagreba u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu. Ovim se događajem pred punim stadionom željelo ohrabriti građane Hrvatske te podići moral pred prijetnjom od agresije. Na stadionu se postrojilo oko 800 vojnika, nekoliko protuzrakoplovnih sustava, oklopnih vozila i transportera. Osim toga, svečanosti su prisustvovale i Počasna predsjednička garda, postrojba sinjskih alkara te glazba ZNG-a. Prijavak predsjedniku Hrvatske, dr. Franji Tuđmanu, podnio je Neven Martić, a taj je čin označio osnivanje oružanih snaga. Nakon toga, sve su jedinice prisegnule:

Svečano prisežem da ću vjerno i časno izvršavati dužnosti koje se od mene, pripadnika Hrvatske narodne garde, zahtijevaju i da ću se savjesno i odgovorno pokoravati svim službenim naredbama i zapovijedima. Prisežem da ću, i uz žrtvu vlastitog života, štititi i braniti svoju domovinu Hrvatsku, njezin suverenitet, teritorijalnu cjelovitost i sve njezine građane.

Brigade ZNG-a potom su primile hrvatske zastave, a predsjednik Tuđman poručio je:

Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu. (…) Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno, branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost.

Ovim su svečanim događajem ustrojene Oružane snage Republike Hrvatske, zbog čega se današnji dan obilježava kao Dan Oružanih snaga RH te Dan Hrvatske kopnene vojske. Svim bivšim i sadašnjim pripadnicima želimo sretnu 27. obljetnicu!

O autoru

Ines Herceg