Udruge

Pokrenut projekt za promicanje društvenog poduzetništva

Napisao/la Braniteljski

13. studenog u Splitu održala se prva od četiri konvencije u okviru projekta “Promicanje društvenog poduzetništva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, organizacija civilnog društva i zadruga braniteljske i stradalničke populacije iz Domovinskog rata”. Projekt se provodi 18 mjeseci, a ostvaruje se kroz četiri konvencije, brojne edukacije i poslovno mentorstvo.

Na prvoj je konvenciji državna tajnica Nevenka Benić naglasila kako su mnogi hrvatski branitelji, nakon što su dali svoj obol u Domovinskom ratu, odlučili  gospodarski graditi zemlju: „Mnogi od vas to su i uspjeli i zaista postali primjer za vrlo uspješna gospodarstva prepoznata u vašim sredinama, ali i šire. Na tom putu Ministarstvo hrvatskih branitelja nastojalo Vam je pružiti svu potporu. Zajedno smo učili, zajedno si pomagali i došla su vremena kada tu suradnju možemo dići na novu kvalitetniju razinu, kada Ministarstvo sa svojim djelatnicima i suradnicima te uz potporu iz Europskih fondova može odgovoriti na Vaša brojna pitanja, ponuditi edukaciju, poslovno mentorstvo za daljnji razvoj braniteljskog zadrugarstva i udruživanja, kao i izdašniju novčanu potporu“.

Ministarstvo hrvatskih branitelja razumije značaj braniteljskog zadrugarstva i mogućnosti razvoja društvenog poduzetništva udruga iz Domovinskog rata, no isto tako svjesno je da od ideje do ostvarenja poslovnog plana branitelji nailaze na brojne poteškoće. Upravo je iz tog razloga osmišljen ovaj projekt.

„Vjerujem kako prepreke možemo zajednički otkloniti upravo ovim projektom i korištenjem fondova Europske unije. Možete računati na našu svekoliku podršku u realizaciji vaših projekata koji će, uvjereni smo, biti na korist i vama i zajednici u kojoj živite, a slijedom toga i čitavom hrvatskom društvu. To je najbolji put da hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata ostvare svoje aktivno mjesto u hrvatskom društvu, da budu priznati kao što su bili kada su branili i stvarali hrvatsku državu“, poručila je Benić.

Ovi projekti i novac namijenjen poduzetništvu svakako će doprinijeti tome da i hrvatski branitelji koji su teže zapošljivi pronađu način pokretanja vlastite poduzetničke ideje ili da postanu dio poduzetničkog tima sa svojim kolegama.

Brojne braniteljske zadruge i udruge ovom su prigodom izložile svoje proizvode i prezentirale  projekte.
Konvenciju su pozdravili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, zamjenica gradonačelnika grada Splita Jelena Hrgović te zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva Luka Bogdan.

Preostale tri konvencije održat će se u studenom i prosincu u Opatiji, Zagrebu i Osijeku.

O zadrugama i udrugama hrvatskih branitelja:

  • od 2004. do danas 475 braniteljskih zadruga koristilo je poticajne mjere, a 286 zadruga i dalje aktivno djeluje i više godina nakon prestanka korištenja potpore, uz održivost u više od 60 posto braniteljskih zadruga
  • braniteljske zadruge-korisnice potpore Ministarstva pretežno se bave poljoprivredom (56%) te turizmom i ugostiteljstvom (12%), a bitno je spomenuti i pčelarstvo, ribarstvo, prerađivačku djelatnost te građevinarstvo
  • najveći broj braniteljskih zadruga-korisnica potpore djeluje na području Splitsko-dalmatinske, Osječko-baranjske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Vukovarsko-srijemske županije

Izvor foto/tekst: Ministarstvo hrvatskih branitelja