Domovinski rat Na današnji dan

Početak VRO “Bljesak”

Vojno-redarstvena operacija „Bljesak“ započela je na današnji dan 1995. godine.

Ova je akcija bila nastavak uspješne vojne operacije „Otkos 10“, iz prosinca 1991., kada je oslobođen veći dio zapadne Slavonije. Potpuno oslobađanje zapadne Slavonije u zimu 1991. spriječilo je potpisivanje Sarajevskog primirja i dolazak mirovnih snaga UN-a.

Sporazum koji je u prosincu 1994. godine otvorio autocestu Zagreb-Okučani-Lipovac pružio je povod za pokretanje operacije „Bljesak“. Naime, operacija „Bljesak“ bila je potaknuta nizom incidenata koji su kulminirali krajem travnja 1995. godine. Tako su 21. travnja Srbi zatvorili autocestu Novska-Nova Gradiška, a 28. travnja dogodio se incident na benzinskoj pumpi Nova Gradiška. Nakon što je 29. travnja ponovno zatvoren autoput, a uslijed propalih pregovora o njegovu otvaranju 29. i 30. travnja, postalo je neminovno oslobađanje vojnim putem.

Stoga 1. svibnja započinje VRO „Bljesak“, u kojoj je združenim snagama Hrvatske vojske i specijalne policije cilj bio oslobađanje okupiranog teritorija zapadne Slavonije. Tim se podvigom željelo razbiti neprijateljske snage na prostoru zapadne Slavonije, omogućiti protok prometa na autocesti Zagreb-Lipovac i izbiti na rijeku Savu.

U ovoj akciji, u svim je smjerovima napada bilo angažirano ukupno 20 000 pripadnika Hrvatske vojske i specijalne policije MUP-a, 34 tenka, 4 BVP-a, 45 topničkih oruđa, 10 bitnica MB-120 mm te ostalo naoružanje (MB-82 mm i POS).

Akcija je započela u 5:30 prvoga svibnja, kada su hrvatske snage munjevitom brzinom započele s napadom na južni i središnji dio zapadnoslavonskog bojišta iz pravca Novske i Nove Gradiške. Na glavnim pravcima napada bile su 81. gardijska bojna i 5. gardijska brigada „Sokolovi“ te dijelovi 1. GBR „Tigrovi“ i 3. GBR „Kune“. U potpori su bile pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom te postrojbama specijalne policije. Odmah je prvoga dana stavljen pod nadzor put od Stare Gradiške do Okučana te je oslobođen Jasenovac. Obrana neprijateljske vojske pružila je mlitav i neorganiziran otpor te započela povlačenje u Bosnu i Hercegovinu.

Drugog dana operacije, u 13:20 oslobođeni su Okučani, a hrvatske su snage izbile na rijeku Savu kod Stare Gradiške. Istog je dana Protuzračna obrana iznad Slavonskoga Broda u manje od 3 minute oborila 6 jugoslavenskih MiG-ova 21 te teško oštetila MiG 29. Nažalost, 2. i 3. svibnja ostaju zabilježeni i kao dani kada su kao osvetu za vojni poraz u „Bljesku“ neprijateljske snage raketama s kazetnim punjenjem gađale hrvatske gradove. U središtu Zagreba poginulo je na desetke civila, a dalekometnim topništvom gađani su i Karlovac, Sisak, Novska te Kutina.

3., 4. i 5. svibnja okruženi dijelovi neprijateljskih postrojbi postupno su se prisiljavali na predaju. Rezultat cjelokupne akcije bilo je oslobađanje 600 km2 okupiranog teritorija, od toga 500 km2 u prvi 31 sat akcije. U akciji je poginulo 47 hrvatskih branitelja, a ranjeno ih je 175. S druge strane, procjenjuje se da su neprijateljske snage imale 400 poginulih, 500 ranjenih te 1 000 zarobljenih vojnika.

VRO „Bljesak“ pokazala je kako Hrvatska vojska uz osmišljene manevre i pomno odabrane smjerove djelovanja te dobru integraciju različitih grana vojske (u ovoj operaciji prvi su put korišteni masivniji udari zrakoplovstva) može osloboditi okupirani teritorij i pobijediti neprijateljsku vojsku, što će se konačno potvrditi u VRO „Oluja“ za 3 mjeseca.

 

Foto: Hrvatska povijest

 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta “Branitelji u društvu” koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti medija.

  1. Ante NAZOR, Velikosrpska agresija na Hrvatsku 1990-ih/Greater-Serbian Aggression on Croatia in the 90’s, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, Zagreb, 2011.

O autoru

Ivana Njavro

Rođena 25.09.1989.u Metkoviću, prvostupnica je filozofije i magistrica povijesti. Voli pse, kavu i psihološke trilere. Od 2014. djeluje na portalu kao novinarka i spisateljica članaka povijesne tematike. U rujnu 2018. postaje urednica portala braniteljski.hr.