Domovinski rat Na današnji dan

Početak deblokade Dubrovnika: Oslobađanje Slanog

Na današnji je dan 1992. godine oslobođeno Slano, ključno mjesto u akciji deblokade Dubovnika.

Naime, Slano je pod okupacijom bilo još od 4. listopada 1991. godine, kada je agresor presijecanjem Jadranske magistrale na više mjesta u pravcu Slano-Prevlaka želio ostvariti blokadu Dubrovnika, aerodroma Čilipi te Prevlake. Potom su za cilj imali neutralizaciju Ploča, čime bi se osigurao pravac za ofanzivno djelovanje prema zapadnoj Hercegovini. Po osvajanju Slanog, neprijateljske su snage pljačkale i razarale obiteljske kuće, hotele, gospodarske objekte te spomenike kulture. Okupacijom mjesta ostvaren je cilj prekida cestovne komunikacije te je jug Hrvatske presječen u dva dijela, a dubrovačka općina potpuno blokirana s kopna, mora i iz zraka.

Oslobađanje Slanog započelo je napadom neprijatelja koji se želio probiti do Neuma, a zatim i Metkovića. Međutim, hrvatski branitelji spriječili su njihov napad te krenuli u protunapad. Prvo su oslobođena dva glavna uporišta neprijateljske obrane – Čepikuće i Rudine, čime su se stvorili uvjeti za pristup području oko Slanog.

Prateći Hrvatsku vojsku u zaleđu, prema Slanu u noći s 20. na 21. svibnja prvi kreću pripadnici Odreda naoružanih brodova Dubrovnik. Jedna se grupa ONB-a prebacila u Slađenoviće, krenuvši odatle magistralom prema Slanom, dok se druga grupa iskrcala u Osminama, odakle je putem uz more napredovala prema središtu mjesta. U zoru su se snage ONB-a spojile s pripadnicima “Tigrova” i 115. brigade HV-a te je kod hotela Admiral započela izravna borba s neprijateljskom vojskom, koja je natjerana na povlačenje iznad naselja, a Slano biva oslobođeno.

Sljedećih su dana uslijedile iscrpljujuće borbe s neprijateljem koji je organizirao dobru obranu područja iznad Slanog, uz prometnicu prema Orahovom dolu i Zavali. Nakon višednevnih borbi, hrvatske snage 7. lipnja uspijevaju osvojiti Zavalu.

U oslobađanju Slanog 21. svibnja, poginuo je pripadnik ONB-a Goran Gojković, a ranjeni su Vlaho Gozze Baseglli i Antonio Kusovac. Istog su dana na južnom bojištu živote za Hrvatsku položili i pripadnici 4. brigade ZNG-a Draško Čalušić i Veljko Zelić te pripadnik 1. brigade ZNG-a Slavko Pleša.

Danas se dan oslobođenja Slanog slavi kao dan općine Dubrovačko primorje.

FOTODogodilo se na današnji dan – Domovinski rat

 

 

O autoru

Ines Herceg